IPC21 și IRM19: completarea datelor de contact ale contribuabilului este obligatorie
08.07.2024

Casa Națională de Asigurări Sociale vine cu precizări asupra modificărilor operate prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 75/2024 în Ordinul nr. 94/2020 cu privire la aprobarea formularului tipizat (Forma IPC21) Declarația privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate și a Instrucțiunii cu privire la modul de completare a formularului nominalizat.  

 

Astfel, în compartimentul II al Instrucțiunii „Modul de completare a Declarației” au fost incluse prevederi ce țin de completarea obligatorie a datelor de contact a entității economice. Respectiv, datele de contact ale plătitorului de contribuții (rubricile „Nr. tel” și „e-mail”) care prezintă documentul  devin obligatorii pentru completare.

 

Totodată,  au intervenit modificări aferente datelor de contact ale plătitorului de contribuții și în Ordinul MF nr.126/2017 cu privire la aprobarea formularului tipizat (Forma IPC18) Darea de seamă privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate și a Instrucțiunii cu privire la modul de completare a formularului nominalizat și a Anexei nr. 3, prin care a fost  aprobat Formularul tipizat (Forma IRM19) și Instrucțiunea cu privire la modul de completare a acestuia.

 

Necesitatea de declarare a datelor de contact ale entităților economice a apărut în contextul în care, până la etapa actuală, mai persistă erori la declararea de către angajatori a informației aferentă asigurărilor sociale de stat prezentate prin intermediul dărilor de seamă prenotate. Prezentarea datelor incomplete sau incorecte conduce la imposibilitatea stabilirii prestațiilor de asigurări sociale (pensii, indemnizații) sau la stabilirea incorectă a acestora.

 

Astfel, de către angajatori urmează a fi declarate date veridice la compartimentul date de contact pentru a asigura determinarea corectă a drepturilor sociale cuvenite persoanelor asigurate.