BGPF: impozitul pe bunuri imobiliare și taxele pentru resurse naturale
26.04.2023

Serviciul Fiscal de Stat a actualizat Baza Generalizată a Practicii Fiscale. Ordinul nr.120 din 20 aprilie 2023 este publicat pe pagina oficială a autorității și, având în vedere modificările operate în Codul fiscal prin Legea nr.356/2022 și Legea nr.40/2023, conține răspunsul la următoarele întrebări:

 

5.7.1.12 Care este termenul de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare pentru bunurile imobiliare evaluate de către organele cadastrale în scopul impozitării?

 

5.7.1.2 Când se achită impozitul pe bunurile imobiliare pentru bunurile evaluate de către organele cadastrale teritoriale în scopul impozitării de către gospodăriile ţărăneşti (de fermier)?

 

5.7.1.1 Când se achită impozitul pe bunurile imobiliare pentru bunurile evaluate de către organele cadastrale teritoriale în scopul impozitării de către întreprinzătorii individuali?

 

5.5.2.4 Care cotă de impunere urmează a fi aplicată la calcularea impozitului funciar și impozitului pe bunurile imobiliare pentru bunuruile imobiliare neevaluate de către organele cadastrale în scopul impozitării în cazul în care cota concretă, stabilită de către autoritatea administraţiei publice locale pentru obiectele impozabile depășește cota maximă/ este sub limitele cotei minime, stabilite prin Legea pentru punerea în aplicare a titlului VI din Codul fiscal nr. 1056-XIV din 16.06.2000?

 

5.5.2.3 Care este modalitatea de impozitare a bunurilor imobiliare a persoanelor fizice din localităţile rurale, neevaluate, în cazul în care suprafaţa totală a locuinţelor şi a construcţiilor principale înregistrate cu drept de proprietate depăşeşte 100 m2 inclusiv?

 

5.5.2.2 Care sunt cotele maxime ale impozitului funciar pentru terenurile neevaluate ale persoanelor juridice, intreprinderilor individuale şi gospodăriilor ţărăneşti (de fermier)?

 

5.5.2.1 Corespunzător cărui diapazon autoritățile administrației publice locale sunt în drept să stabilească cotele concrete în cazul impozitului pe bunurile imobiliare pentru clădirile, construcţiile, casele de locuit individuale, apartamentele şi alte încăperi izolate, inclusiv cele aflate la o etapă de finisare a construcţiei de 50% şi mai mult, rămase nefinisate timp de 3 ani după începutul lucrărilor de construcţie, neevaluate de către organele cadastrale în scopul impozitării?

 

7.1.5 Cum se achită taxele pentru resursele naturale?

 

5.8.12 Potrivit cărui formular şi în ce termen agentul economic prezintă calculul impozitului pe bunurile imobiliare, în cazul în care conform situației de la 01 ianuarie a anului calendaristic deține în proprietate bunul imobil și pe parcursul perioadei fiscale dobîndește obiecte noi, atît pînă la data de 31 august, cît și după această dată?

 

5.8.4 Care sunt termenele de prezentare a calculelor la impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar?

 

5.8.11 În baza cărui formular declară obligațiile fiscale pentru bunurile imobiliare întreprinderile individuale, gospodăriile țărănești (de fermier) al căror număr mediu anual de salariați, pe parcursul perioadei fiscale, nu depășește 3 unități și care nu sunt înregistrați ca plătitori de TVA?

 

5.6.11 Întreprinderea, cu drept de proprietate, deține un teren, pe care sunt amplasate clădirea administrativă și garajele. Acest teren este amplasat în extravilanul localității, este evaluat de către un evaluator (companie) independentă și are valoare de bilanț, însă nu este evaluat de către organele cadastrale teritoriale. Pornind de la care bază impozabilă urmează a fi calculat impozitul pentru acest teren?

 

5.7.2.1 Când se achită impozitul pe bunurile imobiliare de către persoanele juridice și fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, pentru clădirile și construcțiile care nu au fost evaluate de către organele cadastrale teritoriale în scopul impozitării?

 

5.5.1.1 Care sunt cotele minime și maxime ale impozitului pe bunurile imobiliare în cazul bunurilor imobiliare evaluate în scopul impozitării?

 

5.5.1.3 Care cotă de impunere urmează a fi aplicată la calcularea impozitului pe bunurile imobiliare pentru bunurile imobiliare evaluate de către organele cadastrale în scopul impozitării, în cazul în care cota concretă, stabilită de către autoritatea administraţiei publice locale pentru categoria respectivă de obiecte impozabile este sub limitele cotei minime/ nu corespunde cu cota fixă, stabilite în articolul 280 alin. (1) din Codul fiscal?

 

7.2.5.2 Cine elaborează normele de extragere şi/sau de utilizare a apei?

 

7.2.5.3 Cum se calculează taxa pentru apă?

 

5.7.1.13 Care este termenul de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare pentru bunurile imobile evaluate de către organele cadastrale în scopul impozitării în cazul persoanelor juridice și persoanelor fizice înregistrate în calitate de întreprinzător?

 

5.7.3.1 Care este termenul de achitare a impozitului funciar pentru terenurile neevaluate de către organele cadastrale în scopul impozitării de către persoanele juridice și persoanele fizice înregistrate în calitate de întreprinzător?