Alte condiții de subvenționare în agricultură și mediul rural
15.07.2024

Hotărârea Guvernului nr. 466/2024 cu privire la modificarea unor hotărâri ale Guvernului aprobate anterior care vizează implementarea politicii privind subvenționarea în agricultură și mediul rural a fost publicată în MO din 12 iulie. Prevederile acesteia vor fi puse în aplicare în termen diferit, având în vedere că norme noi sunt aprobate în trei regulamente ce stabilesc condițiile de subvenționare.

 

Astfel, Regulamentul privind măsurile de subvenţionare complementară şi condiţiile specifice de eligibilitate pentru subvenţionarea complementară din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural (HG nr. 464/2023) prevede expres că, creditul investițional obținut care putea fi utilizat pentru construcţia sau dotarea tehnologică a pensiunilor agroturistice va putea fi folosit pentru construcţia, reconstrucţia, extinderea sau dotarea tehnologică a pensiunilor agroturistice sau a turismului vitivinicol. Modificarea este condiționată de faptul că ODA susține ÎMM-urile din domeniul turismului (altul decât cel agricol) și pentru evitarea dublei finanțări.

 

Este modificată formula de calcul a subvenției, deoarece BNM nu stabilește rata medie a dobânzii anuale la începutul anului. Respectiv, indicatorii Rm și Rd sunt excluși, ceea ce simplifică pentru AIPA calcularea subvenției. Totodată, solicitanții nu vor mai fi obligați să anexeze la cererea de subvenționare forma TRN21 avizată de Serviciul Fiscal de Stat, copiile de pe documentele primare ce confirmă comercializarea producției sau extrase din registrele de depozitare a producției obținute sau acertificatului de înregistrare ca producător de semințe, eliberat ANSA.

 

Din Regulamentul aprobat prin HG nr. 465/2023 (măsurile și condițiile de subvenţionare în avans) este exclusă prevederea de prezentare la momentul depunerii cererii de subvenţionare a copiei actelor ce confirmă cofinanțarea, deoarece p. 82 din același act normative stabilește că, în termen de 60 de zile de la data notificării privind selectarea dosarului pentru subvenționare, solicitantul prezintă documente ce atestă disponibilitatea cofinanțării și/sau copia contractului de achiziție.

 

În cazul subvenționării pentru modernizarea exploatațiilor zootehnice valoarea subvenției este diminuată de la 3,5 mil. lei pentru investițiile efectuate în exploatațiile de creștere a bovinelor până la 2,8 mil. lei,  și de 1,5 mil. lei la 1,2 mil. lei pentru celelalte tipuri de exploatații zootehnice.

 

Totodată, Regulamentul a fost completat cu prevederea că, în cazul înființarii sau renovării atelierelor de întreținere a tehnicii și echipamentelor agricole, se subvenționează utilajul, echipamentul tehnologic sau materialele de construcţie prevăzute în anexa nr. 13 la Regulamentul aprobat prin HG nr. 491/2023.

 

Menționăm, acesta de asemnea este modificat. Prin noțiunea de modernizare a sistemului de suport șe subînțelege înlocuirea a minimum 50% din elementele de bază: stâlpii fruntași, stâlpii mijlocași, tutorii și sârma de spalier ale sistemului vechi de suport în plantațiile de arbuști fructiferi, viticole sau pomicole; condiții specifice generale în cadrul formei de subvenționare postinvestiție stabilesc că, bunurile, serviciile sau lucrările urmează a fi dobândite nu mai târziu de trei ani precedenți celui de depunere a cererii de subvenţionare, inclusiv pentru bunurile dobândite în rate (până la momentul de față termenul consituia un an).

 

Regulamentul a fost completat și cu prevederea că, fermierul mijlociu și fermierul mare, care în ultimii cinci ani anteriori anului de depunere a cererii de subvenționare au beneficiat de subvenții pentru același domeniu de intervenție, nu mai sunt eligibili pentru subvenționare postinvestiție.

 

Aceste modificări vor intra în vigoare peste 30 de zile din data publicării. Alte prevederi, precum și cele ce vor fi puse în aplicare peste 6 luni din data publicării HG nr. 466/2024, pot fi consultate în MO nr. 302-304.