Soluționarea problemei de aglomerare a transportului la frontieră
16.07.2024

Până la 14 septembrie 2024 cerealele cu proviniență din Ucraina, care sunt transportate sub regim de tranzit pe cale terestră (punctele intrare Giurgiulești – Reni și de ieșire Giurgiulești – Galați), precum și cele transportate pe cale feroviară pe teritoriul Republicii Moldova, nu vor fi supuse controlului de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Se consideră că astfel va fi soluționată problema aglomerării la frontiera Republicii Moldova.

 

Derogarea de la prevederile Legii nr. 228/2010 cu privire la protecția plantelor și la carantina fitosanitară a fost aprobată în lectură finală în ședința Parlamentului din 12 iulie. Termenul este condiționat de faptil că legea prenotată va fi abrogată din 14 septembrie, data intrării în vigoare a Legii nr. 422/2023 privind măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor. Legiuitorul a considerat că, ținând cont de faptul transportării mărfurilor de la pozițiile tarifare1 1001-1008, 1205, 1206 00 cu mijloace de transport specializate, riscul introducerii unor organisme de carantină este redus.

 

Totodată, este stabilită obligația de notificare  de către transportatori, în decurs de cel mult două ore, a ANSA în cazul în car se vor produce accidente a transportului și/sau a mărfii aflate în tranzit pe teritoriul țării.

 

Documentul va intra în vigoare la data publicării acestuia în MO.

___________________________________________

1 Grâu, orz, ovăz, secară, porumb, orez, sorg, hrișcă, mei, quinoa, rapiță, floarea-soarelui.