Perfecționarea activă: criterii de eligibilitate pentru întreprinderi
16.07.2024

Potrivit Regulamentului1 aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 519/20024, Lista agenţilor economici - întreprinderi ale industriei uşoare care prestează servicii pe teritoriul Republicii Moldova solicitanţilor plasării mărfurilor sub regim vamal de perfecţionare activă, se avizează de Ministerul Finanţelor şi, după caz, de alte autorităţi publice centrale, ulterior fiind aprobată prin ordinul ministrului economiei2. Actul normativ prenotat stabilește lista documentelor  justificative care urmează să le dețină entitățile indicate supra, fară a prevedea  anumite criterii de eligibilitate pentru aceste întreprinderi.

 

La momentul de față Ministerul Finanțelor inițiază procesul de elaborare a proiectului hotărârii Executivului pentru modificarea Regulamentului, urmând a fi stabilite criteriile de eligibilitate la avizare a respectivei Liste de către Ministerul Finanțelor și de alte autorități publice centrale, în vederea acordării scutirii de TVA cu drept de deducere.

 

Pentru asigurarea calității procesului de elaborare a cadrului legislativ, părțile interesate pot înainta propuneri la adresa persoanei responsabile pentru elaborarea proiectului: Braguța Rodica (Consultant principal, Direcția Politici Fiscale și Vamale), număr telefon  022 26 27 64 / Email : rodica.braguta(at)mf.gov.md.

 

Notă: La situația din 16 iulie 2024 în Lista agenţilor economici-întreprinderi ale industriei uşoare şi a tipurilor de servicii prestate de către aceştia pe teritoriul Republicii Moldova solicitanţilor plasării mărfurilor sub regim vamal de perfecţionare activă, scutite de TVA cu drept de deducere sunt incluse 1265 entități.

__________________________________________

1 Regulamentul cu privire la modul de elaborare şi aprobare a Listei agenţilor economici - întreprinderi ale industriei uşoare şi a tipurilor de servicii prestate de către aceştia pe teritoriul Republicii Moldova solicitanţilor plasării mărfurilor sub regim vamal de perfecţionare activă, scutite de TVA cu drept de deducere.

 

2 Ordinul nr. 66/2010