Semnătură olografă electronică
17.07.2024

În proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative1 semnătură olografă electronică este definită drept semnătură scrisă de mână care conferă autenticitate legală unui document, cu utilizarea unui dispozitiv adiacent de forma unui pix ce se aplică pe documentele încadrate în format electronic. Documentul a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat. 

 

În sensul proiectului, semnătura electronică olografă reprezintă semnarea de mână și scanarea imaginii semnăturii într-un fișier sau încărcarea acesteia într-o aplicație care să permită ulterior aplicarea pe documente în același format. Deși aceasta semnătură nu oferă siguranță asupra identității părților, aceasta ar putea fi utilizată în contextul  în care va conferi documentului o notă personală.

 

Potrivit autorilor, astfel urmează a fi realizat interesul instituțional al statului de a facilita validarea procesului contravențional în formă electronică prin metode mai prompte și accesibile tuturor participanților, precum și avansarea proiectului SIA „E-Dosar contravențional”.

 

 Menționăm, la momentul de față Legea nr. 124/2022 stabilește expres că semnătură electronică reprezintă date în formă electronică care sunt atașate la alte date în formă electronică sau sunt logic asociate cu alte date în formă electronică și care sunt utilizate ca metodă de autentificare. Propunerea de modificare a noțiunii prevede că sub incidența noțiunii de semnătură electronica se înscrie și semnătura olografă electronică.

 

Proiectul noilor reglementări vine cu conferirea aceleiași valori juridice semnăturilor electronice calificate, olografe și sigiliului electronic cu semnătura olografă electronică.

_________________________________

1 Codul contravențional și Legea nr.124/2022 privind identificarea electronică și serviciile de încredere