Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.306/2018 privind siguranța alimentelor, scopul acestuia fiind responsabilizarea operatorilor din domeniul alimentar și sporirea calității produselor prin implementarea unei politici simplificate și echilibrate de certificare a acestora.
Potrivit prevederilor inscuse în document, însăși de operatorul din domeniul alimentar va fi garantată calitatea și inofensivitatea produselor puse pe piață prin emiterea unui certificat de calitate. Mai mult ca atât, operatorul va elabora de sine stătător modelul sau formularul-tip al respectivului certificat, cu respectarea cerințelor minime stabilite1. Respectiv, anexa nr. 1 (Modelul de certificat de calitate a produsului alimentar) la Legea nr. 306/2018 va fi abrogată.
Este modificată noțiunea de certificat de calitate. Acesta reprezintă un document emis de producător, prin care se confirmă corespunderea calității și siguranței fiecărui lot livrat de produse alimentare cu cerințele stabilite în legislația alimentară, în baza rapoartelor de încercări ale laboratorului din cadrul întreprinderii/unității de producere proprii sau ale altui laborator acreditat/atestat.
Totodată, operatoriivor fi obligați să utilizeze ghidul de elaborare și implementare a planului de autocontrol, care va fi aprobat prin ordinul directorului general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
Încă o completare prevede eliberarea sau a refuzului de eliberare a certificatului de sănătate (necesar pentru exportul produselor alimentare și al hranei pentru animale) prin Sistemul informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP).
Toate modificările ar pute fi puse în aplicare din data publicării actului normativ în MO.
________________________________________
1 Legea nr.306/2018, art. 131 alin. (8):
Operatorii din domeniul alimentar prezintă cel puțin următoarele informații obligatorii în certificatul de calitate:
a) numele/denumirea și adresa/sediul producătorului/importatorului;
b) numele/denumirea și adresa/sediul operatorului din domeniul alimentar căruia i-a fost expediat produsul alimentar;
c) denumirea produsului alimentar;
d) cantitatea de produs alimentar livrat;
e) informații privind valabilitatea produselor alimentare;
f) condițiile speciale de păstrare;
g) o referință la reglementările în domeniul alimentar în baza cărora a fost investigat produsul alimentar;
h) o referință a rapoartelor de încercări de laborator.