Noi măsuri de susținere a micilor producători
23.07.2024

Programul de sprijin a micilor producători din Republica Moldova este elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și include trei componente și vizează:

  • Informarea, promovarea și acordarea suportului consultativ pentru cel puțin 300 antreprenori;
  • Acordarea suportului financiar nerambursabil de până la 500 mii lei per beneficiar (inclusiv de mai multe ori, până la atingerea plafonului), dar nu mai mult de 70% din valoarea proiectului investițional (respectiv, 30% vor constitui sursele proprii ale beneficiarului. În cazul în care micul producător  nu dispune de resurse financiare proprii pentru co-finanțarea proiectului, acesta va putea acoperi insuficiența de capital din surse creditare, beneficiind de o garanție financiară emisă de Fondul de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii);  
  • Monitorizarea și evaluarea realizării proiectelor investiționale (respectarea termenelor și condițiilor de utilizare a mijloacelor financiare; reducerea riscurilor  de neimplementare; utilizarea finanțării conform destinației etc.).

 

Proiectul hotărârii de Guvern prin care urmează a fi aprobat Programul este inclus pe ordinea de zi a Executivului din 24 iulie. Potrivit acesteia, implementarea noii măsuri de sprijin este preconizată pentru 36 luni cu un buget de 60 mil. lei. Investițiile totale în economie vor constitui circa 73 mil. lei.

 

Eligibili în cadrul Programului vor fi:

  • micii producători care activează cel puțin 12 luni, prezintă BNS situațiile financiare și SFS dările de seamă unificate, au cifra de afaceri anuală de până la 5 mil. lei și până la 9 angajați. Genurile de activitate ale acestora urmează a fi atribuite la secțiunea C a CAEM rev. 2 (industria prelucrătoare), cu excepția producţiei de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate; distilării, rafinării şi mixării băuturilor alcoolice; fabricării produselor din tutun; fabricării explozivilor, armamentului și muniției; fabricării vehiculelor militare de luptă; baterii monedelor.
  •  persoanele fizice care demonstrează activitatea și experiența în una din activitățile economice eligibile în cadrul Programului  pentru minimum 12 luni până la data aplicării la acesta.

 

Nu vor fi eligibili pentru Program micii producători și/sau persoanele fizice afiliați într-un grup de întreprinderi al cărui număr de angajați și venituri din vânzări sau active totale deținute cumulativ depășesc criteriile întreprinderilor mici și mijlocii definite în conformitate cu prevederile art. 4 din Legea nr. 179/2016.

 

Finanțarea  în cadrul Programului constituie o schemă de ajutor de minimis și cad sub incidența prevederilor Legii nr. 139/2012 cu privire la ajutorul de stat și ale Regulamentului privind ajutorul de minimis.