IALS21: precizări în modul de completare
24.07.2024

Având în vedere că, din 1 ianuarie 2024, a expirat termenul de aplicare a facilității stabilite la impozitul pe venit pentru angajații agenților economici a căror activitate de bază este realizarea de programe și aceștia sunt în drept să beneficieze de scutirile la impozitul pe venit1, Ministerul  Finanțelor a elaborat și propune pentru consultări publice proiectul ordinului cu privire la modificarea Ordinului MF nr.140/2017 și a Ordinului MF nr.95/2020.

 

Astfel, în Modul de completare a Notei de informare privind salariul şi alte plăți efectuate de către angajator în folosul angajaților, precum şi plățile achitate rezidenților din alte surse de venit decât salariul şi impozitul pe venit reținut din aceste plăți (Forma IALS21) va fi indicat expres că, începând cu perioada fiscală de raportare 2024, codul sursei de venit „SAL a)” nu se completează.

 

Totodată, ținând cont de modificările operate în Codul fiscal prin Legea nr. 212/2023, și anume abrogarea alin. (6) al art. 36 (deducerea, în cuantumurile stabilite de legislaţie, a sumelor pentru primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală achitate de persoanele fizice conform legislaţiei) și completarea Codului cu art. 352 (Deducerea cheltuielilor persoanelor  fizice) urmează a fi revizuit și conținutul Informaţiei privind veniturile calculate şi achitate în folosul persoanei fizice şi impozitul pe venit reţinut din aceste venituri (Anexa nr. 5 la Ordinul MF nr. 140/2017).

 

Respectiv, în col. 3 din Respectiva Informație va fi reflectată suma primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală reținute conform art.352 din Codul fiscal.

 

Este preconizat că documentul ce urmează a fi aprobat va intra în vigoare la data publicării în MO.

__________________________________

1 Art.33-35 din Codul fiscal.