AEO: ratificarea Deciziei nr. 1/2022
26.04.2023

Facilitarea comerțului între Republica Moldova și cele 27 țări ale Uniunii Europene prin recunoașterea reciprocă a operatorilor economici autorizați (AEO) este obiectivul principal și conținutul Deciziei nr. 1/2022 a Subcomitetului vamal Republica Moldova-Uniunea Europeană cu privire la recunoașterea reciprocă a Programului Republicii Moldova privind operatorii economici autorizați și a Programului Uniunii Europene privind operatorii economici autorizați, adoptată la Bruxelles la 3 octombrie 2022.

 

Documentul urmează a fi ratificat de Parlamentul Republicii Moldova, proiectul de lege fiind avizat astăzi, 26 aprilie, de Executiv.

 

Atât UE, cât și Republica Moldova au instituit programe privind operatorii economici autorizați (Authorised Economic Operators) care oferă facilități operatorilor economici care au investit în securitatea lanțului lor de aprovizionare și care au fost autorizați de administrațiile vamale ale țării în cauză.

 

Părțile vor oferi reciproc avantaje reciproce AEO, cum ar fi mai puține controale vamale și tratament prioritar la vămuire. Acordul este un pas major în relația comercială UE-Moldova, va stimula și mai mult oportunitățile comerciale și va contribui la circulația simplificată a mărfurilor între ambele părți, fără a compromite standardele înalte de securitate.

 

Statutul AEO asigură deținătorilor reducerea numărului de controale documentare și fizice față alți agenți economici, un tratament prioritar în cazul selectării pentru efectuarea controlului vamal, dreptul de alegere a locul pentru efectuarea respectivului control, acces la simplificările vamale, extinderea termenului de plată a drepturilor de import (cu excepția taxei pentru procedurile vamale) cu până la  30 de zile calendaristice, precum și traversarea frontierei, acolo unde permite infrastructura posturilor vamale, pe o bandă special dedicată AEO etc.