Activitatea economică în trimestrul III. Așteptările managerilor
26.07.2024

Biroul Național de Statistică a publicat rezultatele Anchetei de conjunctură. Potrivit opiniei managerilor, în trimestrul III/2024 aceștia asteaptă o creștere moderată a prețurilor produselor și mărfurilor, iar activitatea economică,  veniturile din vânzări și a numărul de salariați vor avea o relativă stabilitate.

 

În funcție de mărimea entității, tendințe în evoluția activității economice diferă. Astfel, managerii întreprinderilor mari (cu numărul de 250 și peste salariați) estimează pentru trimestrul III al anului curent creșterea activității economice cu 18%, a veniturilor din vânzări – cu17% și o mică diminuare (cu 1%) a prețurilor de vânzare. Totodată,  la aceste entități se așteaptă majorarea  numărului de salariați (cu circa 6%).

 

În același timp, managerii întreprinderilor mijlocii (cu numărul de la 50 până la 249 salariați inclusiv) consideră că soldul conjuctural al activității economice va rămâne neschimbat, veniturile din vânzări  ar putea să scadă cu 2%, iar numărul de salariați cu 1%. Aceștia estimează creșterea prețurilor de vânzare cu 8%.

 

Totodată, administratorii entităților  mici (cu numărul de la 10 până la 49 salariați inclusiv) prognizează majorarea tuturor indicatorilor:  a activității economice – cu 13%, a veniturilor din vânzări  – cu 12%)  a numărului de salariați – cu 3%, iar prețurile de vânzare ar putea spori cu 1%.

 

În cazul întreprinderilor micro (până la 10 salariați) managerii așteaptă creșterea activității economice cu 8%, și a prețurilor de vânzare – cu 6%) și o relativă stabiliate a veniturilor din vânzări (majorare cu 2%) și a numărului de salariați (în creștere cu 1%).

 

Autoritatea precizează că, soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii efective a oricărui indicator statistic produs de Biroul Național de Statistică.