Stock options plan și capitalul de stimulare vor fi aplicate în paralel
31.07.2024

Deși proiectul inițial al politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025 prevedea excluderea din Legea nr. 135/2007 a art. 311 ce reglementează modul de creare și utilizare a capitalului de stimulare  și substituirea acestuia cu includerea programului Stock options plan,  în cadrul examinării proiectului și în rezultatul consultărilor publice s-a decis oferirea aplicării ambelor mecanisme.

 

Totodată, urmează a fi precizate condițiile în care angajații ar putea beneficia de plăți din capitalul de stimulare. Cerințele cumulative sunt:

    • deținerea  statutului de rezident;
    • la data acordării plăților termenul de angajare în cadrul societății constituie cel puțin 12 luni depline;
    • suma achitată fiecărul salariat nu depășeștete 1oo% din cuantumul anual al salariului primit de către acesta în anul din care se formează capitalul de stimulare;
    • cuantumul capitalului de stimulare nu va depăși 25% din profitul net al societății.

 

Propunerile se conțin în amendamentul examinat  și susținut  de Guvern în cadrul ședinței din 30 iulie.

 

Încă o modificare ce vizează capitalul de stimulare ține de asimilarea respectivelor plăți dividendelor (art. 311 alin. 5) din Legea nr. 135/2007). Începând cu anul viitor, noțiunea va fi modificată, fiind indicat doar faptul achitării acestora o dată pe an.

 

Considerăm necesar să menționăm aici și propunerile incluse în propectul de lege cu referire la programul Stock options plan. Potrivit acestora:

- la program pot participa doar angajaţii rezidenţi şi/ sau administratorii rezidenţi;

- titlurile de participare acordate nu vor depăşi 25% din capitalul social, în raport cu toţi participanţii la program;

- programul trebuie să cuprindă o perioadă minimă de 3 ani între momentul acordării dreptului şi momentul exercitării acestuia (achiziţionării/primirii titlurilor de participare).

 

Regimul fiscal al programului presupune:

  • la momentul acordării şi exercitării drepturilor oferite angajaților aceste venituri vor fi considerate neimpozabile;
  • în cazul înstrăinării ulterioare a părților sociale obținute în cadrul programului veniturilor li se va aplica regimul fiscal stabilit pentru creșterea/pierderea de capital;
  • în cazul răscumpărării/anulării opțiunilor din stock option plan de către societate, cheltuielile suportate nu se vor permite la deducere. Această propunere a fost susținută de Guvern și urmează a fi  examinată astăzi, 31 iulie, proiectul fiind inclus pe ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului (lectura III).