CUPS: instituirea și fincționarea în cadrul AAPL
27.04.2023

Tariful pentru segmentul de primă line (front-office) pentru serviciile publice cu plată prestate prin intermediul centrelor unificate (CUPS) instituite în cadrul autorităților administrației publice locale de nivelul întâi constituie diferența dintre tariful pentru serviciu prestat la ghișeu și serviciul electronic. Acest tarif se încasează în favoarea autorităților publice locale pe teritoriul căruia au fost instituite centrele unificate, prevede Regulamentul privind modul de instituire și funcționare a centrelor unificate de prestare a serviciilor publice, aprobat în ședința din 26 aprilie de Guvern.

 

Amintim, prin Hotărârea Guvernului nr. 322/2021 cu privire la pilotarea centrelor unificate de prestare a serviciilor publice în cadrul a 16 AAPL, a Casei Naționale de Asigurări Sociale (ulterior și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă), precum și 9 ambasade și consulate ale Republicii Moldova în străinătate pănă la 1 ianuarie 2023 a fost derulată pilotarea CUPS.

 

Potrivit datelor prezentate, prin intermediul centrelor în localitățile rurale participante la proiect  au fost efectuate 9614 accesări ale serviciilor publice și plăți pentru servicii digitalizate, iar economiile directe ale cetățenilor au constituit circa 172 mii lei. Nivelul satisfacției beneficiarilor de serviciile prestate în cadrul CUPS constituie 85,8%.

 

Respectiv, centrele se vor instituie în cadrul AAPL de nivelul întâi doar cu acceptul acestor autorități, confirmat prin aprobarea deciziei respective de către consiliul local. Pentru instituirea CUPS, AAPL urmează să notifice Instituția Publică „Agenția de Guvernare Electronică” (AGE) în vederea beneficierii de suport metodologic și organizațional pentru prestarea serviciilor publice, ulterior între părți fiind încheiat contractul de prestare a serviciilor. Acesta nu substituie activitatea propriu-zisă a prestatorilor serviciilor, iar beneficiarii dispun în continuare de posibilitatea de a solicita serviciile publice direct de la aceștia.

 

Regulamentul stabilește scopul și principiile de activitate a CUPS, organizarea și funcționare a acestora, drepturile și obligațiile părților, modul de prestare a serviciilor în cadrul centrelor etc.

 

Potrivit hotărârii aprobate, CUPS instituite în baza HG nr. 322/2021 își vor continua activitatea cu respectarea prevederilor Regulamentului.

 

Amintim, cadrul normativ ce ține de prestarea serviciilor publice este stabilit prin Legea nr.234/2021.