Subvenții în avans pentru îmbunătățiri funciare
27.04.2023

Până la 7 iunie 2023, deținătorii de terenuri pot depune cereri de solicitare a subvenţiei în avans pentru proiectele investiţionale privind lucrările de îmbunătăţiri funciare, ameliorarea și protecția solului, comunică Ministerul Agriculturii și Industrieri Alimentare. Suportul statului constituie 80% din valoarea proiectului eligibil ce nu va depăși 1 mil. lei. 

 

Cererile se depun pentru următoarele submăsuri:

  • Prevenirea și combaterea eroziunii solului;
  • Ameliorarea chimică a solurilor;
  • Conservarea și sporirea fertilității solurilor. 

 

MAIA precizează că eligibili pentru subvenționare sunt persoanele juridice/fizice sau unitățile administrative teritoriale de nivelul întâi, care dețin teren în proprietate, posesie sau folosință, sunt înregistrate în modul stabilit de lege și urmează să implementeze proiectul într-o unitate administrativ-teritorială de nivelul întâi.

 

Plățile vor fi efectuate în două tranșe: 

I tranșă – 70% din valoarea subvenției, care va fi achitată în condiția prezentării dovezilor cofinanțării din partea Beneficiarului în proporție de cel puțin 20% din valoarea proiectului investițional;

II tranșă – (30% din valoarea subvenției) se va acorda în baza cererii de debursare la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative.  

 

Dosarul de solicitare urmează a fi depus de către solicitant la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură din jurisdicția în care solicitantul va efectua investiția.

 

Pentru excluderea interpretărilor a normelor și procedurilor legate de acordarea subvenţiilor în avans pentru proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare, poate fi consultat Ghidul solicitantului.