Organizațiile necomerciale din Republica Moldova pot depune la Agenția Servicii Publice cererea de înregistrare în lista beneficiarilor desemnării procentuale, comunică ASP. Perioada de depunere a cererilor a început la 1 septembrie și va dura până la 30 septembrie 2024.
Ce reprezintă mecanismul desemnării procentuale?
Desemnarea procentuală este procesul prin care persoanele fizice pot direcționa 2% din impozitul anual pe venit calculat anual la buget către beneficiarii desemnării procentuale.
În cazul în care persoana alege să direcționeze 2% către o organizație, la stat vor ajunge 98% din impozit, iar 2% vor merge la organizația pe care persoana a ales să o susțină.
Desemnarea procentuală se efectuează în folosul unui singur beneficiar inclus în Lista beneficiarilor desemnării procentuale, pe care ASP o publică pe site-ul său până pe data de 31 decembrie a fiecărui an.
Cine poate fi beneficiar al desemnării procentuale?
- Asociaţiile obşteşti, fundaţiile şi instituţiile private înregistrate în Republica Moldova care desfăşoară activităţi de utilitate publică în conformitate cu Legea cu privire la organizaţiile necomerciale, cu condiţia că acestea îşi desfăşoară activitatea timp de cel puţin un an pînă la solicitarea înregistrării în lista beneficiarilor desemnării procentuale şi nu au datorii la bugetul public naţional pentru perioadele fiscale anterioare;
2. Cultele religioase şi părţile componente ale acestora înregistrate în Republica Moldova care desfăşoară activităţi sociale, morale, culturale sau de caritate, cu condiţia că acestea îşi desfăşoară activitatea timp de cel puţin un an pînă la solicitarea înregistrării în lista beneficiarilor desemnării procentuale şi nu au datorii la bugetul public naţional pentru perioadele fiscale anterioare.
Ce acțiuni urmează a fi întreprinse pentru a deveni beneficiar al mecanismului desemnării procentuale?
Pentru a deveni beneficiari ai mecanismului de desemnare procentuală, solicitanții (asociaţiile obşteşti, fundaţiile, instituţiile private, cultele religioase şi părţile componente ale acestora), care întrunesc cumulativ condiţiile prevăzute de art. 9 alin. (1) din Legea nr.86/2020 cu privire la organizaţiile necomerciale, vor depune la ASP sau la subdiviziunile teritoriale ale acesteia o Cerere de înregistrare în Lista beneficiarilor desemnării procentuale, cu anexarea certificatului emis de instituţia bancară privind deschiderea contului bancar în monedă naţională.
Cererea poate fi depusă:
- Pe suport de hârtie la orice centru multifuncțional al ASP;
- În format electronic la adresa de email: dilud@asp.gov.md.
Organizațiile beneficiare, incluse în lista beneficiarilor desemnării procentuale în anii precedenți, rămân înscrise în Lista beneficiarilor pentru anul următor, cu condiția că nu au datorii la bugetul public național.
Pentru asigurarea actualizării datelor incluse în Listă, beneficiarii desemnării procentuale, în temeiul pct. 111 din Regulamentul cu privire la mecanismul desemnării procentuale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1286/2016, notifică ASP modificarea denumirii, sediului, codului fiscal, contului bancar, precum şi datele privind radierea din Registrul de stat al persoanelor juridice.
Notă: pentru anul curent în Listă sunt incluse 1103 asociații obștești și 184 culte religiase și părţi componente ale acestora.