BNS: circa 7% din numărul total al salariaților au avut un loc de muncă informal
Ponderea muncii nedeclarate în rândul salariaților s-a diminuat în trimestrul II al anului 2024 cu 1,4% față de aceeași perioadă a anului precedent și a constituit 6,6%, comunică Biroul Național de Statistică, care a publicat studiul „Forța de muncă: ocuparea și șomajul în trimestrul II 2024”.
Potrivit BNS, în sectorul informal au lucrat 16,4% din totalul persoanelor ocupate în economie. Ponderea persoanelor care au avut un loc de muncă informal a constituit 22,4% din totalul persoanelor ocupate. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înțelegeri verbale) este mai frecventă în agricultură (56,3%), construcții (18,6%), comerț (10,6%) și industrie (3,9%).
În sectorul non-agricol ocuparea informală a constituit 11,7%, iar cea mai mare pondere a persoanelor ocupate informal în activitățile non-agricole este înregistrată în construcții (65,8% din totalul persoanelor ocupate în construcții).
Majoritatea persoanelor ocupate informal, 75,2%, au alcătuit-o non-salariații, în timp ce salariații au constituit 24,8% din totalul celor cu locuri de muncă informale.
Repartizarea salariaților după natura locului de muncă relevă faptul că, 93% din totalul acestora au avut un loc de muncă formal, iar 7% – un loc de muncă informal, și, în același timp, au primit salariul „în plic”, precizează BNS.