Noile reglementări ale regimului vamal în ZEL vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024
28.04.2023

În scopul eliminării riscurilor asociate cu practicile de circumvenție și încadrării activității zonelor economice libere într-un regim concurențial echitabil și conform accepțiunii UE în materie de regimuri vamale, prevederile Legii nr.440/2001 cu privire la zonele economice libere ce reglementează regimul vamal al mărfurilor produse în ZEL va fi modificat. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative a fost aprobat în prima lectură ieri, 27 aprilie, în ședința plenară a Parlamentului.

 

Astfel, în rezultatul abrogării unor prevederi din art.7 din Legea prenotată, nu se vor considera produse în zona liberă mărfurile obţinute integral sau mărfurile transformate suficient în această zonă liberă, dacă:

a) intervine schimbarea poziţiei mărfii (codului de clasificare) în Nomenclatura combinată a mărfurilor, la nivelul unuia dintre primele patru semne: sau dacă

b) costul mărfurilor declarate, scoase din zona liberă, depăşeşte costul mărfurilor introduse în zona liberă din cauza creşterii cu peste 35% a ponderii consumurilor şi cheltuielilor întreprinderii.

 

Totodată, este exclusă și prevederea că asupra mărfurilor (serviciilor) care nu au fost prelucrate suficient în zona liberă, la scoaterea lor din zonă pe restul teritoriului vamal al RM se extind prevederile legislaţiei vamale și ale acordurilor internaționale la care RM este parte în partea ce se referă la mărfurile plasate în zona liberă, utilizate pentru producerea mărfurilor care nu au fost prelucrate suficient.

 

Potrivit proiectului, prevederile legii aprobate vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, odată cu noul Cod vamal.

 

Amintim, la momentul de față în cele 7 ZEL (inclusive 38 subzone) înregistrate în Republica Moldova activează 232 rezidenți, numărul locurilor de muncă create de aceștia depășind 15,5 mii. Volumul mărfurilor produse în primele 9 luni ale anului 2022 în aceste zone a depășit 9 mld. lei.