Lista activităților care se supun înregistrării în domeniul siguranței alimentelor va fi pusă în aplicare începând cu data de 15 octombrie 2024. Aceasta urmează a fi aprobată prin ordinul directorului general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, la momentul de față proiectul acesteia fiind propus pentru consultări publice. Anterior Lista era inclusă drept anexa nr. 3 la Legea nr. 306/2018, însă a fost abrogată din 15 august curent prin Legea nr. 221/2024.
Menționăm, pe data de 15 octombrie intră în vigoare și alte modificări operate la Legea nr. 306/2018, potrivit cărora producerea, transportul, depozitarea și introducerea pe piață a produselor alimentare și a materialelor care vin în contact cu produsele alimentare se efectuează în spații și în condiții ce corespund cerințelor respectivei legi, iar operatorii din domeniul alimentar dețin:
- autorizații sanitar-veterinare de funcționare eliberate în conformitate cu art.18 din Legea nr. 221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară sau
- certificate de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor eliberate în conformitate cu art. 311 din Legea nr. 306/2018.
Astfel, aprobarea Listei este necesară pentru a delimitare operatorii supuși autorizării sanitar-veterinare și cei ce urmează a fi supuși înregistrării în domeniul siguranței alimentelor. Pentru operatorii care se supun înregistrării nu necesită angajarea sau semnarea unui contract de prestări servicii cu un medic veterinar.
Potrivit notei proiectului, se atestă tendința de creștere a interesului întreprinderilor mici în producerea de cantități mici a produselor alimentare de origine animală și nonanimală (cofetărie/panificație/pâine, conserve de origine animală și nonanimală etc.), acestea fiind produse în condiții nesupravegheate sau în condiții de casă, respectiva activitate nefiind reglementată de legislația națională. În acest sens, micii producători urmează a fi incluși în lista activităților care se supun înregistrării în domeniul siguranței alimentelor, iar sub incidența reglementărilor vor cădea producătorii diferitor semifabricate, de legume sărate și mirate, a ierburilor deshidratate și infuziilor din acestea, a siropurilor din zahăr invertit, a aditivilor alimentari, a gheții alimentare etc.
Propunerile și opiniile părților interesate pot fi prezentate până la 29 septembrie aici.