Facilitarea activității micilor producători
25.09.2024

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în comun cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor au elaborat proiectul hotărârii de Guvern privind aprobarea Cerințelor simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar. Documentul a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 23 septembrie și vine cu reglementări ce au drept scop:

 

  • stabilirea clară a criteriilor de atribuire a statutului de producător mic (în proiect sunt indicate cantitățile maximale ale produselor fabricate și puse pe piață de producător, pe categorii (de origine vegetală și nonanimală; lactate, ouă, carne etc.);
  • simplificarea condițiilor de activitate a producătorilor mici (revizuirea condițiilor pentru suprafața, dotarea și cerințelor de igienă; stabilirea frecvenței de efectuarea analizelor microbiologice; reglementarea activității respectivilor producători).

 

Autorii constată că, există în prezent o tendință de creștere a interesului întreprinderilor mici în producerea în cantități mici a produselor alimentare de origine animală și non animală (produse de cofetărie/panificație/pâine, conserve de origine animală și non animală etc.) în condiții nesupravegheate sau chiar de locuință. Acest lucru este susținut de un interes sporit al consumatorilor de achiziționare a produse în cantități mici de la micii producători din vecinătatea lor sau menținând valori culturale și tradiționale deosebite.

 

Aprobarea proiectului va asigura:

  • elaborarea și implementarea programelor de susținere a micilor producători pentru extinderea afacerilor;
  • creșterea competitivității produselor și serviciilor prestate;
  • crearea locurilor de muncă la sat;
  •  stimularea dezvoltării turismului rural;
  • consolidarea instituțională al autorităților implicate în crearea condițiilor facile de activitate pentru micii producători din domeniul alimentar etc.

 

Detalii suplimentare vom prezenta pe măsura promovării proiectului.