Proiectul mecanismulului de implementare a SDA
27.09.2024

Ministerul Mediului a elaborat și a început promovarea Mecanismului de implementare a Sistemului de depozit pentru ambalaje. Acesta urmează a fi aprobat prin hotărâre de Guvern, proiectul fiind examinat pe data de 23 septembrie în cadrul ședinței secretarilor generali.

 

Amintim, Sistemul de depozit pentru ambalaje (SDA) este conceput drept un spectru de măsuri administrative, financiare, informaționale etc. Acestea sunt implementate de administratorul sistemului și urmează să asigure că depozitul, achitat la momentul vânzării unui produs pentru care a fost constituit respectivul depozitul, se va rambursa consumatorului ambalajului returnat producătorului (importatorului, după caz), că ambalajul va fi reutilizat sau că deșeurile obținute din ambalajele de unică folosință vor fi gestionate corespunzător.

 

Sistemul depozit reprezintă o sumă de bani plătită pentru fiecare unitate de produs plasat pe piață1 pentru a se asigura că ambalajul este returnat producătorului pentru reutilizare (în cazul ambalajului reutilizabil) sau administratorului SDA în vederea reciclării (în cazul ambalajului de unică folosință),  separat pe tipuri (sticlă, plastic, metal) care este rambursat consumatorului atunci când acesta returnează recipientul, și se încadrează în reglemenarea responsabilității extinse a producătorului (REP).

 

Documentul va reglementa obligațiile specifice creării și funcționării sistemului de deposit ale:

  • producătorilor;
  • comercianților;
  • administratorului SDA;
  • autorităților publice locale.

 

Potrivit proiectului, de la data intrării în funcțiune a SDA, obligațiile producătorilor aferente responsabilității  extinse ale acestora în ceea ce privește colectarea, reciclarea și reutilizarea ambalajelor deșeurilor de ambalaje provenite de la ambalajele supuse sistemului de depozit se vor îndeplini exclusiv în cadrul SDA. Dispozițiile hotărârii ce urmează a fi aprobată se vor aplică tuturor ambalajelor prevăzute2 la art. 541 din Legea nr. 209/2016, plasate pe piață după data intrării în funcțiune a sistemului de depozit pentru ambalaje. 

____________________________________________________

 

1 După caz, de către producător, distribuitor, comerciant, consumatorul sau utilizatorul final, administratorul sistemului de depozit.

2 Legea nr. 209/2016, art. 541. Sistemul de depozit pentru ambalaje

(1) Produsele menționate la alin. (3) din prezentul articol care sunt ambalate în ambalaje reutilizabile și în ambalaje de unică folosință sunt supuse sistemului de depozit. Sistemul de depozit reprezintă un set de măsuri organizatorice, administrative, financiare, informaționale și de altă natură, implementate de administratorul sistemului de depozit pentru a se asigura că ambalajul reutilizabil returnat producătorului este reutilizat și că deșeurile provenite din ambalajele de unică folosință sunt gestionate în conformitate cu prioritățile de gestionare a deșeurilor de ambalaje, stabilite la art. 3. Sistemul de depozit este unic la nivel național și este obligatoriu pentru toți producătorii și comercianții în condițiile prezentei legi, aplicându-se atât produselor fabricate pe teritoriul național, cât și produselor importate, în condiții nediscriminatorii, inclusiv în ceea ce privește posibilitatea participării efective a operatorilor economici la funcționarea sistemului de depozit și la achitarea tarifelor de administrare și de gestionare a deșeurilor de ambalaje, impuse acestora de către administratorul sistemului de depozit.

… (3) Producătorii percep un depozit de la distribuitori sau comercianți pentru fiecare unitate de produs de bere, cocktailuri de bere, cidru, vin, cocktailuri cu vin, băuturi cu vin, alte băuturi fermentate, cocktailuri alcoolice și băuturi nealcoolice (băuturi răcoritoare, apă de masă), apă minerală naturală, apă de izvor, apă potabilă, suc, nectar, ambalate în ambalaje de unică folosință de sticlă, plastic sau metal, cu volum de la minimum o zecime de litru și până la 3 litri inclusiv.

________________________

Notă: Conform art.II al.(3) din LP97 din 25.04.24, MO209-212/16.05.24 art.297 producătorii care plasează pe piață produse ambalate prevăzute la art.541 alin.(3) se înregistrează în sistemul informațional gestionat de către administratorul sistemului de depozit în termen de 3 luni de la desemnarea administratorului.