Noul Regulament privind ajutorul de minimis
04.10.2024

Regulamentul privind ajutorul de minimis (în continuare – Regulament), aprobat prin Hotărârea Consiliului Concurenței nr. 06/2024, a intrat în vigoare pe data de 3 octombrie 2024, documentul fiind publicat în MO.

 

Acesta se aplică ajutorului de minimis acordat întreprinderilor din toate sectoarele economiei naționale, inclusiv întreprinderilor care prestează servicii de interes economic general, cu unele excepții1.

 

În Regulament este precizată modalitatea de calificare a respectivului ajutor, schema, de calculare a valorii și pragurilor acestuia etc. Având în vedere că documentul transpune în legislația națională reglementările UE, entitățile vor putea beneficia de  ajutoare de minimis în condiții similare stabilite la nivelul comunitar.

 

Totodată, sunt stabilite condițiile în care ajutoarele de minimis acordate sub formă de garanții, împrumuturi și  ajutoarele de minimis primite de un intermediar financiar constituie ajutoare de minimis transparente (inclusiv subvențiile și/sau subsidiile sau alocațiile bugetare, injecțiile de capital, măsurile de finanțare de risc, garanții etc).

 

Potrivit Regulamentului, ajutoarele de minimis acordate pentru prestarea serviciului de interes economic general pot fi cumulate cu cele acordate pentru alte categorii de ajutoare și nu se cumulează cu nici o compensație acordată pentru același serviciu de interes economic general, indiferent dacă aceasta constituie ajutor de stat sau nu, precum și cu ajutoare de stat acordate pentru aceleași costuri eligibile sau cu cele acordate pentru aceeași măsură de finanțare de risc.

 

Regulamentul privind ajutorul de minimis, aprobat prin HCC nr.1/2020, a fost abrogat.

___________________________________________________

1 Excepție constituie ajutoarele acordate întreprinderilor care își desfășoară activitatea:

  •  în domeniul producției primare de produse pescărești și de acvacultură;
  • de prelucrare și comercializare a produselor pescărești și de acvacultură, în cazul în care cuantumul ajutoarelor este stabilit pe baza prețului sau a cantității de produse achiziționate sau introduse pe piață;
  • domeniul producției primare de produse agricole;
  •  de prelucrare și comercializare a produselor agricole, în unul din următoarele cazuri:

– atunci când valoarea ajutoarelor este stabilită pe baza prețului sau a cantității de produse de acest tip achiziționate de la producători primari sau introduse pe piață de întreprinderile respective;

– atunci când ajutoarele sunt condiționate de transferarea lor parțială sau integrală către producătorii primari;

  •  legate de export către țări terțe, respectiv ajutoarelor direct legate de cantitățile exportate, ajutoarelor destinate înființării și funcționării unei rețele de distribuție sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;
  • condiționate de utilizarea preferențială a bunurilor și serviciilor naționale față de bunurile și serviciile importate.