SDA: costul eliminării deșeurilor
09.10.2024

Sistemul de depozit pentru ambalaje (SDA) se va pune în funcțiune pe întreg teritoriul Republicii Moldova în termen de un an de la desemnarea administratorului respectivului sistem, dar nu mai târziu de 25 ianuarie 2027, prevede proiectul hotărârii de Guvern propus pentru consultări publice de Ministerul Mediului.  Pentru îmbunătățirea procesului legislative, părțile interesate pot prezenta propuneri și recomandări până la 18 octombrie 2024.

 

Amintim, prin intermediul SDА  producătorii sau cei ce plasează  pe piață produse ambalate vor asigura preluarea unui depozit de la distribuitorii sau vânzătorii de produse ambalate în ambalaje de unică folosință și reutilizabile și returnarea acestuia vânzătorilor de ambalaje atunci când aceștia returnează deșeurile de ambalaje colectate.

 

Potrivit proiectului, de la data intrării în funcțiune a SDA, obligațiile producătorilor aferente responsabilității  extinse ale acestora în ceea ce privește colectarea, reciclarea și reutilizarea ambalajelor deșeurilor de ambalaje provenite de la ambalajele supuse sistemului de depozit se vor îndeplini exclusiv în cadrul sistemului.

 

Conform prevederilor alin.  (3) art. 541 din Legea nr. 209/2016,  producătorii percep un depozit de la distribuitori sau comercianți pentru fiecare unitate de produs de bere, cocktailuri de bere, cidru, vin, cocktailuri cu vin, băuturi cu vin, alte băuturi fermentate, cocktailuri alcoolice și băuturi nealcoolice (băuturi răcoritoare, apă de masă), apă minerală naturală, apă de izvor, apă potabilă, suc, nectar, ambalate în ambalaje de unică folosință de sticlă, plastic sau metal, cu volum de la minimum o zecime de litru și până la 3 litri inclusiv (potrivit proiectului, cu capacitate mai mică de trei litri).