Fermierii pot solicita ajutorul material (semințe de grâu de toamnă)
15.10.2024

Astăzi, 15 octombrie, a intrat în vigoare Ordinul nr.161/2024, emis de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, prin care este aprobat Regulamentul cu privire la distribuirea semințelor de grâu de toamnă fermierilor afectați de situațiile excepționale cu caracter natural din anul curent. Semințele au fost achiziționate prin intermediul Proiectului de urgență FAO implementat în Republica Moldova.

 

Ajutorul material nu va depăși 8 tone de semințe per beneficiar, iar cantitatea semințelor va depinde și de gradul de afectare. În cazul în care recolta a fost compromisă între 70-80%, fermierii vor obține câte 30 kg de semințe per hectar însămânțat, în cazul în care fermierii au fost afectați în proporție de 81-100%, aceștia vor obține câte 90 kg semințe per hectar.

 

Totodată, urmează a fi aplicat și un coeficient de ajustare în funcție de suprafețele însămânțate (cuprins între 1,7 pentru fermierii cu terenuri de până la 50 ha și 0,5 – pentru cei ce dețin peste 501 ha).

 

Cererile pentru obținerea ajutorului pot fi depuse la subdiviziunile raionale responsabile de domeniul agricol. Modelul cererii este anexă la Ordinul MAIA nr. 161/2024.