Obligațiile nerezidenților la transmiterea bunurilor în locațiune
16.10.2024

Deoarece începând cu 1 ianuarie 2025 veniturile nerezidenților obținute de la alte persoane decât cele menționate la art. 90 din Codul fiscal (CF) urmează a fi supuse impozitului pe venit în mărime de 12% din valoarea lunară a contractului de leasing, din darea în arendă sau în subarendă, din locațiunea, sublocațiunea, superficia sau din uzufructul proprietății aflate pe teritoriul Republicii Moldova, precum și cele din operațiunile de leasing, închirierea, locațiunea, sublocațiunea sau din uzufructul navelor maritime, al aeronavelor și/sau al mijloacelor de transport feroviar ori rutier, inclusiv al celor exploatate în trafic internațional, precum și al proprietăților mobiliare ce țin de exploatarea acestora, Serviciul Fiscal de Stat a operat modificări la Regulamentul privind particularităţile administrării prevederilor art.901 alin.(34) și art. 74 alin. (11) din Codul fiscal.

 

Intervențiile aprobate la Ordinul nr. 622/2018 au intrat în vigoare la data publicării în MO a Ordinului SFS nr. 474/2024 – 10 octombrie 2024.

 

Potrivit acestuia, în Regulamentul prenotat sunt reflectate prevederile art.74 alin. (11) din CF.  Astfel, persoanele menționate supra vor fi obligate să înregistreze contractul încheiat, în termen de 7 zile de la data încheierii acestuia, la autoritatea fiscală. Totodată, impozitul se va achita lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs, în modul stabilit de SFS. În cazul în care contractul este încheiat după data de 25, termenul de plată în această lună va fi data de 25 a lunii următoare lunii transmiterii în posesie și/sau în folosință a bunului imobil.

 

Încă o prevedere ce ține de simplificarea perfectării de către persoana fizică a  Declaraţiei-Cerere privind înregistrarea contractului de transmitere în posesie şi/sau folosinţă vizează excluderea necesității de indicare a codului cadastral și a suprafeței bunului imobil (m2/ha).

 

Amintim, CF prevede că, în cazul neînregistrării contractului de locațiune, arendă, uzufruct, superficie privind proprietatea imobiliară și al neachitării impozitului din venitul obținut, SFS va estima venitul persoanei fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător prin metode și surse indirecte, în conformitate cu prevederile art. 189 și 225 din CF.