Prin Ordinul nr. 500/2024 Serviciul Fiscal de Stat a actualizat, în baza scrisorii Ministerului Educației și Cercetării, Baza Generalizată a Practicii Fiscale. Întrebarea și răspunsul la aceasta sunt prezentate în continuare.
10.1.52 Căror cerințe trebuie să corespundă actul privind studiile necesare în vederea desfășurării genurilor de activitate corespunzătoare pozițiilor 2.15 și 2.16 “Organizarea de diferite secții pe interese, inclusiv de cultură fizică, pentru copii de pînă la 16 ani/adulți (în grupe de pînă la 20 persoane)” din anexa la Legea nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător, ce implică un anumit risc în raport cu securitatea și siguranța persoanelor?
Reieșind din prevederile art. 4 alin. (3) din Legea nr. 93/1998, împreună cu cererea de eliberare a patentei pentru genurile de activitate corespunzătoare pozițiilor 2.15 și 2.16 din anexa la legea cu referință, solicitantul prezintă copia de pe diplomă sau de pe alt act privind studiile ce confirmă nivelul de calificare necesar desfăşurării genurilor de activitate respective.
Potrivit art. 17 alin. (1) din Codul educației nr. 152/2014, înstituţiile de învăţămînt gimnazial, liceal, profesional tehnic, superior şi de formare continuă eliberează persoanelor care au promovat examenele de absolvire acte de studii, potrivit formatelor elaborate şi aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, personalizate în mod centralizat. În funcție de nivelul de calificare și programul de studii absolvit, la alin. (6) al aceluiași articol sunt enumerate tipurile de acte de studii eliberate.
Totodată, la pct. 52 din Cadrul Național al Calificărilor (CNC), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 330/2023, sunt expuse tipurile de calificări, definite de nivelul educațional și de specificul rezultatelor învățării. Fiecare nivel de calificare este determinat de un set de descriptori, exprimați în rezultate ale învățării: cunoștințe, aptitudini, nivel de responsabilitate și autonomie. Cu cît nivelul de calificare crește, crește și gradul de autonomie și responsabilitate a persoanei în raport cu activitatea desfășurată.
Astfel, în vederea eliberării patentei de întreprinzător pentru desfășurarea genurilor de activitate ce implică riscuri de muncă, asigurarea/respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă, asumarea responsabilității pentru executarea sarcinilor într-un domeniu de muncă și adaptarea propriului comportament la circumstanțe este necesară deținerea unei calificări de cel puțin nivelul 3, conform anexei nr. 1 la CNC, confirmată prin actul de studii corespunzător.
[Temei: scrisoarea Ministerului Educației și Cercetării nr. 03/3-09/6567 din 02.10.2024]