Registrul fiduciilor: informația privind beneficiarul efectiv va fi obligatorie
17.10.2024

Proiectul Conceptului sistemului informațional „Registrul fiduciilor” și Regulamentul Registrului fiduciilor, elaborate de Ministerul Finanțelor,  sunt propuse de autoritate pentru consultări publice (vor dura până la 23 octombrie). Acestea urmează a fi aprobate prin hotărâre de Guvern și stabilesc modul de înregistrare și evidență a fiduciilor1, de modificare și încetare a acestora, asigurarea securității datelor etc.

În registru, deținător al căruia va fi Serviciul Fiscal de Stat, vor fi înregistrare fiduciile constituite/înființate în temeiul:

  • contractelor de fiducie;
  • declarațiilor de fiducie;
  • prin testament;
  • prin act administrativ;
  • prin hotărâre judecătorească.

 

Structura informației reflectată în registru vizează datele de identificare a fiduciarilor și constituitorilor fiduciei, a beneficiarilor și asistentului ei, actele în baza cărora aceasta este constituită, modificată sau încetată etc. La înregistrarea fiduciilor obligatorie va fi informația privind beneficiarul efectiv al acestora (numeși prenume, codul fiscal, cetățenia, rezidența fiscală).

 

Amintim, sarcina SFS de  creare, gestionare și actualizare a Registrului fiduciilor, care conține inclusiv informațiile privind beneficiarul efectiv al fiduciilor, a fost stabilită în Legea nr. 308/2017, modificările la care au intrat în vigoare la 1 iulie 2023.

Potrivit proiectului, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărâri aprobate, fiduciarii vor depune la SFS cererea de înregistrare a fiduciilor constituite/înființate până la intrarea în vigoare a respectivului act normativ.

 

Părțile interesate pot prezenta propunerile asupra proiectului la adresa persoanei responsabile pentru elaborarea documentului: Pavel Dima, e-mail: pavel.dima(at)sfs.md .

__________________________________________

1 Codul civil, art. 2055:

Fiducia este un raport juridic în care o parte (fiduciar) este obligată să devină titularul unei mase patrimoniale (masă patrimonială fiduciară), să o administreze și să dispună de ea, în conformitate cu condițiile care guvernează raportul (condiții ale fiduciei), în folosul unui beneficiar sau pentru a promova un scop de utilitate publică.

 

*Pentru informație suplimentară recomandăm să examinați art. 2055-2161 ale Codului civil.