Asigurarea riscului de audit. Acordul de limitare a răspunderii auditorului
17.10.2024

Începând cu 1 ianuarie 2025, în cazul efectuării auditului la entitațile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, limitarea în timp și cuantumul sumei care poate fi solicitată pentru prejudiciul cauzat entităţii auditate, solicitantului auditului de către entitatea de audit se stabilește printr-un acord încheiat între entitatea de audit și entitatea auditată, solicitantul auditului, la respectarea anumitor condiții, prevede proiectul pentru modificarea Legii nr. 271/2017 privind auditul situațiilor financiare.

 

Astfel, art. 26 din legea prenotată (reglementează asigurarea riscului de audit) poate fi completat cu două alineate, care vor stabili  limitarea răspunderii civile a auditorilor și entităților de audit pentru prejudiciul cauzat entității auditate/solicitantului auditului în cadrul misiunilor realizate la întreprinderile listate la bursa de valori.

 

Condițiile în care un asemenea acord va deveni valabil pot fi consultate aici.

 

Totodată, se propune ca raportul suplimentar prezentat comitetului de audit și consiliului entității de interes public auditate să fie semnat și datat de către auditor, la momentul actual această cerință fiind omisă din art. 46 alin. (2) al Legii nr. 271/2017.

 

Proiectul este elaborate de ministerul Finanțelor și propus pentru consultări publice.  Opiniile și propunerile părților interesate pot fi prezentate până la 30 octombrie la adresa persoanei responsabile pentru elaborarea documentului: Ala Vizir, Șef adjunct direcție, Direcția politici contabile și audit în sectorul corporativ (număr telefon 022 26 27 60, e-mail: ala.vizir(at)mf.gov.md).