AOAM: unele categorii de avocați vor achita primele în funcție de venituri
03.05.2023

În MO din 2 mai 2023 a fost publicată Hotărârea Curții Constituționale privind excepțiile de neconstituționalitate a unor prevederi din art. 4 alin. (4) din Legea nr. 1585 din 27 februarie 1998, din art. 23 alin. (4) din Legea nr. 1593 din 26 decembrie 2002 și pct. 10 al Regulamentului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1246 din 19 decembrie 2018.

 

Potrivit acesteia, Curtea Constituțională a recunoscut constituțional textul  „avocații” din pct. 2 al Anexei nr. 2 la Legea nr. 1593/2002 în măsura în care nu se aplică în privința persoanelor cu dizabilități severe, accentuate sau medii care dețin licența de avocat și în cazul persoanelor care asigură creșterea și educarea a patru și mai mulți copii care dețin licența de avocat.

 

Excluderea persoanelor cu dizabilități din categoria „persoană asigurată de Guvern” și includerea lor în categoria „persoană asigurată individual” doar pentru faptul că acestea dețin licență de avocat impune concluzia că legislatorul nu a avut în vedere situația particulară a persoanelor în discuție, inclusiv capacitatea de muncă a titularului licenței de a exercita profesia de avocat și de a obține venituri.

 

Totodată, opțiunea de politică socială a legislatorului, potrivit căreia, pe de o parte, persoanele cu dizabilități/persoane care asigură creșterea și educarea a patru și mai mulți copii au fost incluse în categoria persoanelor asigurate de Guvern și, pe de altă parte, persoanele cu dizabilități/persoane care asigură creșterea și educarea a patru și mai mulți copii și dețin o licență de avocat au fost incluse în categoria persoanelor asigurate în mod individual, creează un tratament discriminatoriu, atât timp cât nu au fost luate în considerare veniturile pe care titularul de licența le încasează din profesia de avocat.

 

În acest context, în vederea reglementării mecanismului de calculare a primei de asigurare medicală obligatorie pentru avocații cu dizabilități și pentru avocații care asigură creșterea a patru și mai mulți copii în funcție de veniturile obținute, Curtea solicită Guvernului și Parlamentului să modifice legislația în conformitate cu raționamentele hotărârii Curții Constituționale.