Regulamentul cu privire la modul de evidență și sigilare a ECC, modificat
21.10.2024

Serviciul Fiscal de Stat a publicat în MO din 18 octombrie Ordinul nr. 492/2024, prin care au fost aprobate modificările în Regulamentul cu privire la modul de evidență și sigilare a echipamentelor de casă și de control1.   Intervențiile sunt condiționate de noile prevederi ale HG nr. 141/2019, puse în aplicare la 6 septembrie 2024.

 

Potrivit actului publicat, contribuabilul, care utilizează echipamente de casă și control, ține pentru fiecare ECC, cu excepția celor conectate la SIA „MEV”, câte un Registrul ECC (manual sau electronic), modelul acestuia fiind Anexa nr. 4 la ordin.

 

Totodată, utilizatorii ECC conectați la SIA MEV sunt obligați să țină evidența, conform modului stabilit de către contribuabil a:

  • sumelor eliberate cumpărătorilor (clienților) din sertarul pentru bani al ECC sau din alt loc special destinat, amenajat pentru primirea și păstrarea temporară a mijloacelor bănești;
  •  bonurilor eronate emise la echipamentul de casă și control;
  • bonurilor de plată.

 

Totodată, Ordinul nr. 492/2024 stabilește că, pentru modele ECC incluse în Registrul unic al ECC începând cu anul 2022, în cazul modificării adresei IP sau Centrului de asistență tehnică pentru MCC/IF, contribuabilul depune prin intermediul CAT sau I.P. "CTIF" cererea privind modificarea datelor necesare, iar SIA „MEV” va genera automat confirmarea privind actualizarea acestora.

 

Menționăm, unele prevederi ale Ordinului nr. 632/2020 au fost abrogate:

  • de ținere în mod electronic pentru fiecare ECC a  Registrului  operațiunilor echipamentului de casă și de control de către contribuabilii care utilizează sistemele informatice cu sau fără dispozitive electronice destinate pentru înregistrarea operațiunilor de casă, fără imprimante fiscale;
  • de eliberare de către CAT a Registrului de evidență a serviciilor de asistență tehnică pentru MCC/IF și  a Registrului MCC/IF;
  • de consemnare în Registrul MCC/IF a datei, orei și cauzei care a determinat întreruperea aplicării acesteia;
  • de înscriere de către CAT pe versoul primei pagini din Registrul de evidență a serviciilor de asistență tehnică pentru MCC/IF etc.

 

Toate modificările operate la Ordinul nr. 632/2020 pot fi examinate în MO nr. 437-439 din  18 octombrie.

__________________________________

1 Aprobat prin Ordinul SFS nr. 632/2020