Suspendarea operaţiunilor la conturile bancare: noi coduri pentru emiterea și anularea Dispoziției
22.10.2024

În lista codurilor și denumirilor încălcărilor fiscale pentru care se emite Dispoziţia privind suspendarea operaţiunilor la conturile bancare/de plăți ale contribuabililor (anexa nr. 3 la Ordinul SFS nr. 159/20211, în continuare – Dispoziție) va fi inclusă Neachitarea sau nerambursarea sumelor indicate la art. 4 alin. (9) lit. c) din Legea nr. 408/2001 pentru punerea în aplicare a titlului V al Codului fiscal. Similar codurilor încălcărilor  01, 02, 08, 09 şi 11, Dispoziția pentru codul încălcării 12 se va emite de către subdiviziunea responsabilă de gestionarea arieratelor. Propunerile de modificare a ordinului prenotat sunt propuse pentru consultări publice de către autoritatea fiscală.

 

Totodată, vor fi suplinite și motivele aferent cărora se emite Comunicatul privind anularea Dispoziţiei (anexa nr. 4 la Ordinul SFS nr. 159/2021). De rând cu cele 10 motive existente la momentul de față, Dispoziția urmează a fi anulată și în cazul lichidării contribuabilului.

 

Prevederile aprobate vor intra în vigoare la data publicării acestora în MO și urmează a fi aplicate din 1 ianuarie 2025.

 

Propunerile și opiniile părților interesate sunt accepate pănâ la 23 octombrie și pot fi exediate la adresa persoanei responsabile pentru elaborarea proiectului:  Igor Cebotarenco, inspector principal, număr telefon  022-82-34-14, e-mail:  igor.cebotarenco(at)sfs.md .

 

Amintim, potrivit prevederilor Legii nr. 408/2001, Serviciul Fiscal de Stat va suspenda operațiunile la conturile bancare și/sau conturile de plăți ale contribuabililor, în modul stabilit de legislația fiscală, și va percepe, potrivit reglementărilor de executare silită a obligaţiei fiscale neonorate în termen, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală; a veniturilor din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public; a împrumuturilor interne şi externe cu destinaţie specială acordate agenţilor economici prin intermediul Ministerului Finanţelor și a dobânzilor aferente acestora, precum și a mijloacelor dezafectate  de la buget pentru stingerea împrumuturilor acordate agenţilor economici cu garanţie de stat sau cu garanţia autorităţilor administraţiei publice locale.

_________________________________

1 Ordinul SFS nr. 159/2021 privind executarea art. 227 alin. (1) şi art. 229 din Codul fiscal