Subiecții aplicării prețului de referință: precizarea conceptului
03.05.2023

Guvernul susține amendamentul la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (facilitarea activității mediului de afaceri), care vine și cu precizarea conceptului prețului de referință al țigaretelor și al țigărilor de foi (cigarillos).

 

Menționăm, în nr.4 al revistei „Contabilitate și audit” a fost publicat articolul „Determinăm prețul de referință al țigaretelor și cigarillos”, în care am specificat faptul elaborării inițiativei legislative ce are drept scop eliminarea neclarităților ce țin de subiecții față de care se aplică prevederile art.1233 alin.3 din CF.

 

Astfel, art. 1231 alin. (6) stabilește că, se interzice vânzarea de către orice persoană a ţigaretelor la un preţ ce depăşeşte preţul maxim de vânzare cu amănuntul.  Având în vedere norma citată supra, Guvernul acceptă respectiva ajustare a prevederilor art. 1233 alin. (3) prin suplinirea cu cuvintele ,,vânzarea cu amănuntul”.  

 

Totodată, amendamentul propune intervenții și la alin. (3) al art. 2621 din CF, care va prevedea expres că înregistrarea prețului maxim de vânzare a țigaretelor la o valoare mai mică decât prețul de referință, comercializarea cu amănuntul a țigaretelor și a țigărilor de foi (cigarillos) la un preț mai mic decât prețul de referință se sancționează cu amendă în mărime de la 30% la 50% din valoarea ţigaretelor și/sau a țigărilor de foi (cigarillos) aflate în stoc la momentul controlului, pornind de la preţul de referință.

 

Proiectul urmează a fi examinat și aprobat de Parlament.