eNotariat: încheierea actelor notariale la distanță
28.10.2024

Platforma digitală eNotariat, care va permite notarilor să îndeplinească sarcini notariale și administrative în regim online, utilizând instrumente electronice pentru a oferi servicii notariale, a accesa baze de date, a semna și transmite documente oficiale și a interacționa cu registrele naționale și alte instituții, ar putea devein funcțional până la sfârșitul anului 2025, comunică Secretariatul   Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM.

 

Prin intermediul sistemului eNotariat, procesele vor deveni mai eficiente și mai rapide, eliminând necesitatea utilizării documentelor pe suport de hârtie, simplificând munca notarilor și, totodată, va asigura securitatea și trasabilitatea documentelor oficiale, precum și accesul la servicii notariale la distanță.

 

Implementarea platformei eNotariat are loc după ce la inițiativa Consiliului Economic și cu suportul Ministerului Justiției și Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării a fost ajustat cadrul legal în domeniu, prin Legea 126/2023 privind afacerile la distanță în Republica Moldova.

 

La acea de-a doua etapă, cu suportul BERD și al Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au fost elaborate Conceptul sistemului digital eNotariat, Cerințele tehnice și Regulamentul de operare a platformei eNotariat.

 

Potrivit sursei citate, astfel de sisteme deja funcționează în mai multe state europene. La implementarea celui din Moldova vor fi antrenați experți din Estonia, unde acest sistem funcționează cu succes deja de câțiva ani. Potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Justiției și BERD, noul sistem digital eNotariat ar putea fi pus în funcțiune deja până la sfârșitul anului 2025.

 

Secretariatul Consiliului Economic, care a semnat un Memorandum de colaborare cu Ministerul Justiției privind implementarea sistemului digital eNotariat, va monitoriza întregul proces de implementare și lansare a platformei. Această acțiune este parte a Foii de parcurs pentru economie digitală și comerț electronic, elaborate pe platforma Consiliului Economic. Scopul final al acestor activități este de a asigura instrumentele și cadrul de reglementare necesar pentru a putea lansa, dezvolta și închide o afacere în Republica Moldova la distanță – prin instrumente digitale.