Granturi și scutirea de plata impozitului pe venit – instrumentele Schemei de ajutor de stat regional
29.10.2024

Proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Schemei de ajutor de stat regional pentru investiții realizate în Republica Moldova (inclusă prin Legea nr. 214/2024 în Codul fiscal1, în vigoare din 15 august 2024), prevede că, respectivul ajutor ar putea fi oferit prin două instrumente principale:

  • scutirea de la plata impozitului pe venit, în conformitate cu prevederile Codului fiscal al Republicii Moldova;
  • granturi.

 

Documentul este propus pentru consultări publice, care se vor încheia pe data de 8 noiembrie.  Acesta stabilește că furnizor al ajutorului va fi Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, iar beneficiari – entitățile din 72 de sectoare de activitate (anexa nr. 1 la proiect), care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. În sensul proiectului, eligibile vor fi considerate investițiile inițiale (fondarea unei noi întreprinderi, extinderea sau modernizarea entității existente, diversificarea producției etc.), în cadrul cărora beneficiarul asigură minim 25% din cheltuieli (achiziționarea de imobilizări corporale și necorporale).

 

Pentru acordarea ajutorului de stat furnizorul și beneficiarul vor încheia un acord, în care vor fi reflectate valoarea și perioada ajutorului, intensitatea acestuia, precum și obligațiile părților (inclusiv a beneficiarului, care va fi obligat să mențină investiția pentru o perioadă de cel puțin 5 ani, iar în cazul în care condiția nu va fi respectată, să ramburseze suma ajutorului acordat și dobânzile aferente calculate de la data plății ajutorului până la data recuperării efective a acestora).

 

Potrivit notei proiectului, bugetul schemei va constitui 2 mld. lei, costurile fiind împărțite între granturi (25%) și scutiri de taxe (75%), ceea ce reflectă o abordare echilibrată între oferirea de sprijin direct și încurajarea contribuțiilor fiscale. Schema este limitată la 150 de întreprinderi beneficiare până în 2034, iar valoarea maximă a ajutorului pentru un proiect nu va depăși 20% din bugetul total al schemei.

 

Întreprinderile industriale eligibile ar putea beneficia de respectivul ajutor de stat începând cu 1 ianuarie 2025.

_______________________________

1 Codul fiscal, art 493:

Întreprinderile beneficiare ale schemei de ajutor de stat regional pentru investiții

(1) Impozitul pe venitul obținut de întreprinderile din industria prelucrătoare beneficiare ale schemei de ajutor de stat regional pentru investiții se percepe în proporție de 50% din cota stabilită la art. 15 lit. b).

(2) Facilitățile aferente impozitului pe venit prevăzute la alin. (1) se acordă întreprinderilor din industria prelucrătoare până la data de 1 ianuarie 2034, în funcție de mărimea investițiilor realizate și în limitele valorii intensității aprobate de Guvern prin schema de ajutor de stat regional pentru investiții, stabilite conform actelor normative adoptate de Consiliul Concurenței. Facilitățile fiscale respective se acordă doar cu respectarea următoarelor condiții de bază:

a) întreprinderile își desfășoară activitatea și realizează proiectele investiționale în sectoarele din industria prelucrătoare stabilite în schema de ajutor de stat;

b) sunt eligibile cheltuielile ce țin de investițiile în active corporale și necorporale, localizate în Republica Moldova și înregistrate în evidențele întreprinderii;

c) intensitatea maximă a ajutorului de stat acordat în baza schemei de ajutor de stat regional nu va depăși nivelul intensității maxime stabilite de actele normative adoptate de Consiliul Concurenței.

(3) Întreprinderile din industria prelucrătoare înregistrate în calitate de rezident al zonei economice libere nu pot cumula ajutorul de stat acordat prin schema de ajutor de stat regional pentru investiții cu ajutorul de stat acordat prin schema de ajutor de stat regional pentru întreprinderile din zonele economice libere prevăzută la art. 49 alin. (2).