Moldova și Japonia vor asigura promovarea si protejarea reciprocă a investiţiilor
03.05.2023

Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Japoniei privind promovarea si protejarea reciprocă a investiţiilor va încuraja investitorii celuilalt stat să investească pe teritoriul său. Părţile vor acorda reciproc pe teritoriul său un tratament corect şi echitabil, care se va bucura de protecţia şi securitatea deplină. Implementarea Acordului nu necesită încheierea unor tratate sau documente subsecvente.

 

Astăzi, 3 mai 2023, Guvernul a examinat și a aprobat proiectul Acordului, încheierea căruia reprezintă un angajament reciproc de dezvoltarea şi consolidarea cooperării economice. Documentul se va încheia pentru o perioadă de 10 ani, fiind prelungit automat pentru o perioadă suplimentară de cinci ani, cu excepţia cazului în care una dintre părţile contractante notifică în scris celeilalte părţi contractante, în termen de cel puţin 12 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate actuale, intentia de a denunţa Acordul.

 

Semnarea tratatului nu va implica angajamente financiare din partea Republicii Moldova şi nici cheltuieli suplimentare privind implementarea acestuia.

 

Notă: La momentul de față în Republica Moldova activează două companii nipone producătoare de piese auto, profitând de avantajele proximității piaţei comunitare și eforturile autorităților moldovenești pentru crearea condiţiilor avantajoase pentru investiţii străine. Totodată, în anul 2022 a sporit volumul exporturilor moldovenești în Japonia, în special a vinurilor (cu 20%). Potrivit Biroului Național de Statistică, ponderea mărfurilor importate din Japonia în Republica Moldova în volumul total al importului în anul precedent a constituit 0,8%.