ODA va emite gatanții și pentru creditele oferite de OCN
20.03.2023

Întreprinderile mici și mijlocii, care solicită credite nebancare, vor putea beneficia de  garanții financiare de până la 50% din valoarea creditului, iar valoarea maximă a garanțiilor va fi de până la 1 mil. lei.

 

Pentru accesarea creditelor investiționale de la instituțiile bancare, garanțiile financiare emise de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) vor putea fi aplicate și pentru creditele de la Organizațiile de Creditare Nebancară (OCN).

 

Decizia a fost prezentată în cadrul unei ședințe cu reprezentanții OCN, în cadrul căreia a fost analizat conceptul unui nou Produs de garantare al Fondului de Garantare a Creditelor (FGC). Acesta va fi destinat colaborării cu sectorul nebancar, urmțnd a fi aprobat și pus în aplicare în timpul apropiat de către ODA.

 

Reprezentanții sectorului nebancar și-au manifestat interesul față de inițiativa lansată de ODA, venind cu mai multe sugestii și ajustări ale condițiilor și criteriilor de eligibilitate prevăzute în Conceptul de Produs, care urmează a fi analizate de către Comitetul de Finanțare și Risc al ODA și, ulterior, aprobate de către Consiliul instituției.

 

Amintim, Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) este un instrument de suport antreprenorial, creat și gestionat de ODA, care are misiunea de a emite garanții financiare ce garantează creditele solicitate de ÎMM-uri de la instituții bancare. La momentul de față FGC are parteneriate stabilite cu toate cele 11 bănci comerciale din țară, iar valoarea garanțiilor acordate prin intermediul Fondului este de 1,27 mld. lei, care au facilitat acordarea creditelor în valoare de circa 3 mld. lei și au generat investiții în valoare de peste 3,5 mld. lei.