În funcție de relația lor cu alte întreprinderi, raportată la capitalul sau la drepturile de vot deținute ori la dreptul de a exercita o influență dominantă, pot exista trei tipuri de întreprinderi:
- autonome;
- partenere;
- legate.
Aceste forme de concentrare economică ar putea fi incluse și definite în Legea nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii, asigurând implementarea normelor clare de apreciere a indicatorilor unei IMM, în funcție de afilierea întreprinderilor, pentru evitarea fragmentării afacerii în scopul încadrării în categoria ÎMM. Proiectul de lege este elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, fiind propus pentru consultări publice.
Autorii documentului constată că, accesul la finanțare (atât din mijloacele bugetare, cât și a celui oferit din surse externe) a sectorului ÎMM autohton este limitat de prevederile legislației naționale, prin care au fost stabilite plafoanele cifrei anuale de afaceri sau a activelor pe care le deține o entitate pentru a fi calificată drept ÎMM. Acestea sunt inferioare celor stabilite în UE și provoacă dezavantaje pentru ÎMM moldovenești, acestea fiind private de finanțare.
Astfel, fară a aduce atingere numărului de salariați, se propune majorarea indicatorilor ce vizează cifra anuală de afaceri și a activelor deținute:
- pentru întreprinderile micro – de la 18 mil. lei până la 2 mil. euro;
- pentru întreprinderile mici – de la 50 mil. lei până la 10 mil. euro;
- pentru întreprinderile mijlocii – de la 100 mil. lei până la 50 mil. euro sau deținerea activelor totale de până la 43 mil. euro.
În opinia autorilor proiectului, aceste măsuri vor facilita concurența antreprenorilor autohtoni cu operatorii economici europeni.
Data-limită de prezentare a propunerilor și obiecțiilor asupra proiectului de lege expiră la 8 noiembrie 2024, iar legea aprobată va intra în vigoare la data publicării în MO.