Activitatea independentă. Noile prevederi vor intra în vigoare la 1 iulie
03.05.2023

Prin derogare de la art. 6912 alin. (4) din Codul fiscal, declararea impozitului pe venit de către persoanele fizice care desfășoară activitate independentă în anul 2023, pentru perioada de activitate de la 01 ianuarie până la 30 iunie 2023 se efectuează nu mai târziu de data de 25 iulie 2023, prevede proiectul modificărilor la Legea nr.1164/1997 pentru punerea în aplicare a titlurilor I și II ale Codului fiscal, care poate fi pus în aplicare la 1 iulie curent.

 

În ședința de astăzi a Guvernului au fost examinate amendamentele la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (facilitarea activității mediului de afaceri), care vizează și activitatea independentă.

 

Reiterăm, la 1 iulie 2023 vor fi puse în aplicare unele prevederi ale Legii nr.356/2022, fiind abrogate obligațiile contribuabililor ce desfășoară activități independente de prezentare a Declaraţiei cu privire la impozitul pe venit nu mai târziu de data de 25 martie a anului următor perioadei fiscale de declarare, precum și Formularul şi modul de completare a declaraţiei cu privire la impozitul pe venit aprobat anterior de către Ministerul Finanţelor (Declarația AI17).

 

Totodată, alin.(2) al art.6912 din CF, care la momentul de față stabilește că calcularea impozitului se efectuează anual, iar achitarea acestuia – în rate, trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului corespunzător vine cu noua redacție. Potrivit acesteia, calcularea impozitului se efectuează de către Serviciul Fiscal de Stat. Achitarea impozitului la buget se efectuează în rate, trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului de gestiune.

 

În trimestrele I–III se achită 1% din vânzările trimestriale pentru fiecare trimestru, dar nu mai puțin de 750 de lei.

 

În trimestrul IV se recalculează suma impozitului pe venit aferent perioadei fiscale, cu stabilirea diferenței aferente impozitului pe venit corespunzător vânzărilor efectuate pe parcursul anului fiscal și suma impozitului pe venit calculată pentru trimestrele I–III.

 

Respectiv, în cazul încetării activității independente, la prezentarea în termen de 5 zile a informaţiei cu referire la adoptarea unei astfel de decizii la subdiviziunea SFS, contribuabilul nu va mai avea obligația de anexare a declaraţiei cu privire la impozitul pe venit din activitatea independentă.

 

Încă o modificare propusă de Guvern la CF (prin intervenții în Legea nr.356/2022) se referă la suplinirea prevederilor ce țin de evidența procurărilor de către persoanele ce desfășoară activități independente de la persoane fizice. Anterior a fost stabilit că evidența se efectuează în registru, conform modelului aprobat de SFS, iar proiectul vine cu precizarea că registrul se prezintă la subdiviziunea SFS până la data de 25 a lunii următoare încheierii anului fiscal.

 

Totodată, dreptul de diminuare în prima perioadă fiscală a sumei impozitului pe venit datorat cu suma cheltuielilor suportate pentru procurarea echipamentului de casă şi de control utilizat în activitate va fi exclus pentru persoanele care au beneficiat de compensarea sumei aferentă procurării ECC (în cazul trecerii de la activitatea în baza patentei de întreprinzător la activitatea independentă).

 

Cu alte detalii vom reveni pe măsura promovării proiectului.