Proiectul regulamentului privind încasarea în mod incontestabil a mijloacelor bănești din conturile bancare și/sau de plăți, elaborat de Banca Națională a Moldovei, este propus pentru consultări publice, care vor dura până la 18 noiembrie. Documentul va reglementa procedura de încasare de către Serviciul Fiscal de Stat și Serviciul Vamal în mod incontestabil a mijloacelor bănești din conturile contribuabililor deschise la prestatorii de servicii de plată din Republica Moldova.
Scopul regulamentului este ajustarea cadrului legal existent la prevederile art. 197 alin. (3) din Codul fiscal1 și art. 131 alin. (4) din Codul Vamal2.
Potrivit proiectului, prestatorul plătitor acceptă spre executare ordinul incaso, dacă vor fi respectate trei condiții:
- documentul este emis de către Serviciul Fiscal de Stat sau Serviciul Vamal;
- acesta este întocmit în conformitate cu prevederile regulamentului și cu respectarea cerințelor stabilite de către SFS sau SV;
- mijloacele bănești în contul bancar și/sau de plăți sunt suficiente pentru executarea totală sau parțială a sumei înscrise în ordinul incaso și disponibile pentru a fi utilizate.
Totodată, prestatorul plătitor va trece la scăderi suma totală sau parțială înscrisă în ordinul incaso și îl va transmite cu suma totală sau parțială în aceeași zi operațională, prin intermediul sistemului automatizat de plăți interne, la adresa prestatorului beneficiar în vederea înscrierii mijloacelor în contul beneficiarului.
Proiectul oferă dreptul de elaborare a procedurilor interne privind înregistrarea și executarea ordinului incaso emise de emitent și recepționate prin SIA CCDE de către prestatorul plătitor de sine stătător, cu respectarea procedurii stabilite de legislația în vigoare și a cerințelor emitentului.
Propunerile și obiecțiile pe marginea proiectului pot fi prezentate la adresa electronică: Reglementare.PSP(at)bnm.md sau pe adresa poștală: bd. Grigore Vieru nr. 1, MD-2005, mun. Chișinău.
________________________________________________
1 Codul fiscal, art. 197 alin. (3):
(3) În cazul în care contribuabilul nu deţine la contul său bancar şi/sau de plăţi mijloace băneşti pentru a stinge, total sau parţial, obligaţia fiscală şi nu există situaţiile prevăzute la alin.(21), banca (sucursala), societatea de plată, societatea emitentă de monedă electronică și/sau furnizorul de servicii poștale remit Serviciului Fiscal de Stat, în termen de 3 ore după termenul reglementat de alin.(2) al prezentului articol, informaţia privind executarea ordinului incaso. În cazul suspendării operaţiunilor la contul bancar şi/sau de plăţi pentru nestingerea obligaţiei fiscale, banca (sucursala), societatea de plată, societatea emitentă de monedă electronică și/sau furnizorul de servicii poștale informează imediat Serviciul Fiscal de Stat despre înscrierea în contul contribuabilului a mijloacelor băneşti. Procedura încasării incontestabile a mijloacelor de la conturile bancare şi/sau de plăţi se stabileşte de Banca Naţională a Moldovei în comun cu Ministerul Finanţelor.
2 Codul Vamal, art. 131 alin (4):
(4) În cazul în care debitorul nu deține la contul său bancar mijloace bănești pentru a stinge, total sau parțial, datoria vamală și nu există situațiile prevăzute la alin. (3), banca remite Serviciului Vamal, în termen de 3 ore după termenul stabilit de alin. (2), informația privind imposibilitatea executării ordinului incaso. În cazul suspendării operațiunilor la contul bancar pentru nestingerea datoriei vamale, banca informează imediat Serviciul Vamal despre înscrierea în contul debitorului a mijloacelor bănești. Procedura încasării incontestabile a mijloacelor de la conturile bancare se stabilește de Banca Națională a Moldovei în comun cu Ministerul Finanțelor.