Neachitarea sau nerambursarea sumelor indicate la art. 4 alin. (9) lit. c) din Legea nr. 408/2001 pentru punerea în aplicare a titlului V al Codului fiscal este inclusă în lista codurilor și denumirilor încălcărilor fiscale pentru care se emite Dispoziţia privind suspendarea operaţiunilor la conturile bancare/de plăți ale contribuabililor (anexa nr. 3 la Ordinul SFS nr. 159/20211, în continuare – Dispoziție).
Pe data de 5 noiembrie 2024 în MO Serviciul Fiscal de Stat a publicat Ordinul nr. 534/2024, prin care sunt aprobate modificările și completările la Ordinul SFS nr.159/2021. Prevederile acestuia vor fi puse în aplicare în termen diferit.
Astfel, din data publicării au intrat în vigoare normele care stabilesc:
- Modificarea formularului Dispoziției (anexa nr. 1 la Ordinul nr. 159/2021);
- Dispoziţia se emite de către subdiviziunea competentă a Serviciului Fiscal de Stat, în cazurile constatării comiterii oricărei încălcări din cele nominalizate în anexa nr.3, cu excepţia codurilor încălcărilor 01, 02, 08, 09, 11 şi 12, pentru care aceasta se emite de către subdiviziunea responsabilă de recuperarea creanţelor;
- Completarea Anexei nr. 3 (Denumirea încălcărilor fiscale pentru care se emite Dispoziţia) cu codul 12 – Neachitarea sau nerambursarea sumelor indicate la art.4 alin.(9) lit.c) din Legea nr.408/2001 pentru punerea în aplicare a titlului V al Codului fiscal;
- Modificarea formularului Registrului Comunicatelor despre anularea dispoziţiilor privind suspendarea operaţiunilor la conturile bancare/de plăţi ale contribuabilului (Anexa nr. 7 la Ordinul SFS nr. 159/2021).
Totodată, începând cu 1 ianuarie 2025, vor fi suplinite și motivele aferent cărora se emite Comunicatul privind anularea Dispoziţiei (anexa nr. 4 la ordinul prenotat). De rând cu cele 10 motive existente la momentul de față, Dispoziția urmează a fi anulată și în cazul lichidării contribuabilului.
Amintim, potrivit prevederilor Legii nr. 408/2001, Serviciul Fiscal de Stat va suspenda operațiunile la conturile bancare și/sau conturile de plăți ale contribuabililor, în modul stabilit de legislația fiscală, și va percepe, potrivit reglementărilor de executare silită a obligaţiei fiscale neonorate în termen, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală; a veniturilor din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public; a împrumuturilor interne şi externe cu destinaţie specială acordate agenţilor economici prin intermediul Ministerului Finanţelor și a dobânzilor aferente acestora, precum și a mijloacelor dezafectate de la buget pentru stingerea împrumuturilor acordate agenţilor economici cu garanţie de stat sau cu garanţia autorităţilor administraţiei publice locale.