BIJ17: ajustarea prevederilor la noile reglementări
08.11.2024

Începând cu 1 ianuarie 2025, calculul impozitului pe bunurile imobiliare (Forma BIJ 17) nu se va prezenta de către contribuabilii care nu dispun de obiecte ale impunerii, inclusiv de către întreprinzătorii individuali, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) al căror număr mediu anual de salariaţi, pe parcursul perioadei fiscale, nu depăşeşte 5 unităţi şi care nu sunt înregistraţi ca plătitori de T.V.A.

 

În MO din 7 noiembrie a fost publicat Ordinul SFS nr. 533/2024, prin care sunt operate modificări și la Ordinul nr. 73/2021, prin care a fost pusă în aplicare noua versiune a Formei BIJ17.

 

Astfel, prevederile acestuia sunt ajustate la modificările operate în Codul fiscal prin Legea nr. 214/2024, inclusiv cele ce vizează dreptul consiliul local poate majora impozitul pe bunurile imobiliare până la 300% pentru:

- clădirile și terenurile neîngrijite situate în intravilan. Criteriile de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite se adoptă prin decizia autorității reprezentative și deliberative a administrației publice locale;

- terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutivi, impozitul fiind perceput începând cu al treilea an, în condițiile stabilite prin decizia autorității reprezentative și deliberative a administrației publice locale1.

 

Respectiv, Instrucţiunea cu privire la modul de completare şi prezentare a Formei BIJ17 va fi completată cu prevederile că, în cazul bunurilor imobiliare, evaluate de către organele cadastrale în scopul impozitării, cu statut ,,neîngrijit”/,,neprelucrat”, suma calculată a impozitului pe bunurile imobiliare se determină ca produsul dintre baza impozabilă, cota concretă sau, după caz, cota fixă a impozitului și valoarea procentuală, stabilită de către consiliul local al primăriei în raza căreia este amplasat bunul imobiliar atribuit la categoria respectivă, cu care se majorează impozitul pe bunurile imobiliare.

_____________________________________

1Art. 280 alin. 11) din CF.