Ziua liberă din 2 iunie va fi recuperată pe parcursul aceleiași luni
04.05.2023

Ziua de joi, 1 iunie 2023, se consideră zi liberă, iar în scopul utilizării optime de către salariați a zilei declarate libere și zilelor de repaus săptămânal, ziua de 2 iunie din anul curent ar putea fi declară zi liberă cu recuperare prin extinderea timpului zilnic de muncă pe parcursul lunii iunie, prevede proiectul hotărârii Guvernului elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale propus pentru consultări publice. Totodată, documentul a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței secretatilor de stat din 2 mai.

 

În argumentarea necesității elaborării proiectului autorii acestuia constată că, deși Ziua ocrotirii copilului se regăsește în lista zilelor de odihnă (în vigoare din 27 mai 2016) declarate prin Hotărârea Parlamentului nr.433/1990 „Cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova” și este zi de sărbătoare nelucrătoare, art. 111 din Codul muncii nu a fost modificat odată cu modificarea hotărârii Parlamentului.

 

Potrivit proiectului, evidența zilei/orelor necesare spre recuperare se va ține de către angajator individual pe fiecare salariat până la recuperarea deplină a zilei libere, inclusiv pe cei care pe perioada imediat următoare vor avea raporturile de muncă suspendate. Ordinul privind ziua/orele necesare de a fi recuperate se va aduce la cunoștința salariaților sub semnătură.

 

Astfel, se propune ca pentru ministere, alte autorități administrative centrale și instituții publice zilele de 1 și 2 iunie 2023 să fie declarate zile libere cu menținerea salariului pe unitate de timp.