Calculul perioadei de 183 de zile pentru stabilirea rezidenței fiscale
12.11.2024

Astăzi, 12 noiembrie, au intrat în vigoare modificările operate de Ministerul Finanțelor ce vizează unele formulare-tip ce atestă rezidența și impozitul pe venit achitat de către nerezidenții Republicii Moldova,  aprobate de Ministerul Finanțelor prin Ordinul nr. 50/2017. Ordinul nr. 129 din 5 noiembrie este publicat în MO.

 

Intervențiile au drept scop și precizarea modalității de calcul a perioadei de 183 de zile ce urmează a fi luată în considerare la stabilirea rezidenței fiscale, având în vedere recomandările Convenției Model OECD cu privire la impozitele pe venit și impozitele pe capital și necesitatea racordării prevederilor reglementărilor naționale la regulile generale de impozitare internațională. 

 

Astfel, noile reglementări stabilesc că, persoanele fizice cetățeni ai Republicii Moldova și persoanele fizice cetăţeni străini sau apatrizi care, în scopuri fiscale, au obţinut statut de rezident al Republicii Moldova, la calcularea perioadei de 183 de zile, se vor include toate zilele prezenței fizice, inclusiv zilele de sosire şi de plecare, și nu se vor include:

  • tranzitul între două puncte diferite în afara Republicii Moldova, dacă persoana este prezentă în Republica Moldova mai puțin de 24 de ore;
  • vacanțele petrecute în afara Republicii Moldova;
  • pauze scurte (indiferent de motiv) petrecute în afara Republicii Moldova.

 

Respectivele perioade vor fi confirmate prin documentul în original, eliberat de Poliţia de Frontieră.

 

Potrivit Ordinului nr. 129/2024, la depunerea Cererii pentru eliberarea certificatului privind atestarea impozitului pe venit achitat/reţinut de nerezident în Republica Moldova (Forma 2-DTA17) în compartimentul 3 al acesteia (Venitul obţinut din Republica Moldova) în col. 2, în care la momentul de față se indică  tipul de venit, de exemplu venit atât declarat, cât şi achitat de către persoanele fizice nerezidente sau care au devenit persoane rezidente în scopuri fiscale, se va reflecta venitul sub formă de dividend, dobânzi, royalty, veniturile din prestări servicii etc.

 

Alte modificări (inclusive redacționale) operate la Ordinul nr. 50/2017 pot fi consultate în MO nr. 464-465.