Patentarii ce vor trece la activitatea independentă vor beneficia de unele compensații
04.05.2023

Guvernul este în drept de a compensa unele cheltuieli suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente, care la 31 decembrie 2022 erau titulare de patentă pentru desfășurarea activităților în domeniul comerțului cu amănuntul. Structura cheltuielilor, modalitatea și perioada acordării compensațiilor se aprobă de Guvern.

 

Prevederea citată supra poate suplini prevederile Legii nr.93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător (art.16 alin (4)) în vederea asigurării operaționalității Programului Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) dedicat deținătorilor de patente care vor trece la activitate independentă. Amendamentul a obținut avizul Executivului în ședința din 3 mai 2023 și vizează proiectul de lege ce are drept scop facilitatea activității mediului de afaceri, acesta urmând a fi aprobat de Parlament.

 

Ținând cont de cele expuse supra, sunt propuse intervenții și în pct. art.6911 din Codul fiscal, care stabilește dreptul de diminuare în prima perioadă fiscală a sumei impozitului pe venit datorat de persoanele ce desfășoară activități independente cu suma cheltuielilor suportate pentru procurarea echipamentului de casă şi de control utilizat în activitate.

 

Astfel, în cazul beneficierii de compensarea sumei aferentă procurării ECC de către foștii patentari, care își vor inregistra activitatea independentă, aceștia nu vor fi în drept să diminuieze suma impozitului pe venit cu costul echipamentului respectiv.