Valorile mobiliare sechestrate: mecanismul de valorificare
14.11.2024

Ministerul Finanțelor propune noi prevederi ce urmează a fi incluse în Regulamentul cu privire la evaluarea, administrarea şi valorificarea bunurilor infracționale (sechestrate)1. Scopul reglementărilor este aprobarea mecanismului și a procedurilor care urmează a fi aplicate la scadența valorilor mobiliare sechestrate (VMS, a obligațiunilor emise de AAPL, precum și pentru obligațiunile corporative).

 

Astfel, Regulamentul va fi completat cu două capitole noi:

  • V. Confiscarea valorilor mobiliare și
  • VI. Valorificarea valorilor mobiliare înregistrate în Sistemul DCU.

 

Potrivit proiectului,  valorile mobiliare (VM), confiscate în baza hotărârilor instanțelor judecătorești, se vor transfera de către entitățile care asigură evidența conturilor de valori mobiliare (Depozitarul Central Unic (DCU)/ Registrator/ societatea de investiție - custode), după caz, din contul proprietarului sau din contul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI)  în contul de valori mobiliare al Serviciul Fiscal de Stat din Sistemul DCU, în temeiul încheierii executorului judecătoresc privind transmiterea valorilor mobiliare confiscate.

 

Valorificarea acestora va fi efectuată:

  • prin vânzare de către ARBI pe piața secundară, până la scadența VM (în condițiile Legii nr. 419/2006 și ale Legii nr. 171/2012);
  • prin încasarea de către ARBI a mijloacelor bănești la răscumpărarea VM  de către emitent;
  • în cazul în care VM de creanță ajung la scadență, iar proprietarul deține alte tipuri de VM de creanță decât cele sechestrate, sechestrul poate fi înlocuit prin scoaterea de sub sechestru a VM scadente și dispunerea unui nou sechestru pe alte VM de creanță înregistrate în Sistemul DCU pe contul proprietarului vizat.

 

Proiectul poate fi examinat aici, iar propunerile și obiecțiile părților interesate sunt acceptate până pe data de 25 noiembrie 2024.

______________________________________

1 Aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 684/2018.