Exportul mărfurilor prin trimiteri poștale va fi scutit de taxa pentru proceduri vamale
04.05.2023

Nota la Lista serviciilor vamale şi cuantumul taxei pentru proceduri vamale (anexa nr.2 la Legea nr.1380/1997 privind tariful vamal, care va fi în vigoare până la punerea în aplicare a noului Cod vamal) urmează a fi completată cu pct.16, potrivit căruia taxa pentru efectuarea procedurilor vamale la export nu se va percepe pentru mărfurile expediate prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, a căror valoare în vamă nu depășește 1000 euro.

 

Cabinetul de miniștri a susținut amendamentul la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (facilitatrea activității mediului de afaceri).

 

În ședința Guvernului din 3 mai a fost menționat că această măsură poate contribui la facilitarea exportului și a comerțului electronic, valorificarea sistemelor informaționale ale Serviciului Vamal și ÎS „Poșta Moldovei”, precum și aplicarea practică a formularelor CN22 și CN23, care echivalează cu declarațiile vamale și, fiind perfectate în format electronic, nu necesită prezența exportatorului.

 

Amintim, la momentul de față taxa pentru vămuirea mărfurilor exportate prin intermediul trimiterilor poștale constituie 0,1% din valoarea contractuală a mărfii.