Eficientizarea și modernizarea sistemului de control de stat
19.11.2024

Mediul de afaceri din Republica Moldova se confruntă cu o povară administrativă ridicată din cauza unor controale frecvente și ineficiente, care nu sunt întotdeauna bazate pe o analiză calitativă a riscurilor. Aceastа include birocrație excesivă și proceduri de control redundante, afectează negativ întreprinderile, creând obstacole în calea dezvoltării lor și reducând competitivitatea pe piață. În special, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) sunt cele mai afectate, având resurse limitate pentru a gestiona sarcinile administrative impuse de un sistem de control ineficient, constată Cancelaria de Stat în proiectul Conceptului programului de dezvoltare a domeniului controlului de stat pentru anii 2025-2028.

 

Documentul este propus pentru consultări publice, care vor dura până la 25 noiembrie 2024. Acesta urmează a fi aprobat prin hotărâre de Guvern și, ulterior fiind fortificat prin planul de acțiuni, urmează să asigure:

  • eficientizarea și modernizarea sistemului de control național prin reducerea poverii administrative și stabilirea procedurilor de control clare;
  • eliminarea controalelor punitive prin asigurarea echilibrului între supravegherea necesară și libertatea economică;
  • sporirea eficienței și profesionalismului în controlul de stat prin dezvoltarea capacităților personalului responsabil de efectuarea controalelor, reducerea fluctuației de personal, asigurarea unui nivel înalt de integritate etc.

 

Ținând cont de faptul că Programului nu este prevăzută în Cadrul Bugetar pe Termen Mediu, la prima etapă de implementare documentul de politică se va axa pe intervenţii care nu necesită resurse financiare majore: modificarea legislaţiei, schimbarea practicilor, accent pe fortificarea mecanismelor existente în limita resurselor disponibile.

 

Propunerile și opiniile părților interesate asupra proiectului pot fi plasate aici.