Comitetul național al rețelei de colectare a informațiilor contabile agricole (în continure – Comitetul RICA) va avea statut de grup de lucru, fără personalitate juridică, responsabil de determinarea numărului de exploataţii agricole cu contabilitate proprie şi de aprobarea planului de selectare a exploataţiilor participante, cu specificarea distribuirii acestora pe categorii.
Proiectul dispoziției Guvernului cu privire la înființarea Comitetului RICA și desemnarea agenției de legătură este propus de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) pentru consultări publice. Prin respectivul document urmează a fi aprobate atât regulamentul de funcționare a acestuia, cât și componența comitetului. Guvernul va dispune includerea în lista membrilor acestuia a reprezentanților MAIA (2 persoane, inclusiv exercitarea funcției de președinte al comitetului), Biroului Național de Statistică, IP Academia de Studii Economice, precum și ai organizațiilor necomerciale din domeniul agriculturii sau dezvoltării rurale (3 persoane). Componența nominală va fi aprobată prin ordinul MAIA.
Totodată, se propune desemnarea ministerului de resort în calitate de agenție de legătură.
Dispoziția va fi pusă în aplicare din 16 mai 2026, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 105/2024 cu privire la reţeaua de colectare a informaţiilor contabile agricole.
Recomandăm să citiți și RICA: principalele grupe de informații contabile.