Reglementarea trasabilității produselor din tutun
25.11.2024

Standardele tehnice pentru instituirea și operarea sistemului național de trasabilitate a produselor din tutun, fabricate sau importate pe teritoriul Republicii Moldova, urmează a fi aprobate prin hotărâre de Guvern, proiectul regulamentului fiind examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 19 noiembrie.

 

Documentul a fost elaborat de Ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal (desemnat drept autoritate națională de gestionare a sistemului) și IP CTIF (autoritatea responsabilă de generarea și emiterea marcajelor de identificare).

 

Potrivit autorilor, scopul reglementărilor este reducerea circulației produselor neconforme din tutun și a aprovizionărilor artificial ieftine de produse ilegale, precum și majorarea veniturilor încasate îb buget ca urmare a diminuării comerțului ilicit cu produse din tutun.

 

Regulamentul prevede că, marcajele de identificare (MI) care sunt eliberate de CTIF se aplică pe toate pachetele unitare, pe toate cartușele și pe orice ambalaj exterior al produselor din tutun, cutie de carton, palet se vor salva într-o bază de date, fiind pasibile scanării pe tot parcursul lanțului de aprovizionare. MI  vor oferi informația deplină despre produs – de data și locul fabricării acestuia până la utilajul utilizat la fabricare și destinația acestuia.

 

Marcajele vor fi achitate de producătorii și importatorii de produse din tutun și vor fi emise la comanda prealabilă. Totodată, operatorii implicați în comerțul cu tutun vor fi obligați să înregistreze mișcările acestor pachete de-a lungul lanțului de aprovizionare și să transmită informațiile aferente unui furnizor independent desemnat de MF.

 

Proiectul prevede punerea în aplicare a noilor reglementări din 21 martie 2026, odată cu punerea în aplicare a art. 202 (Controlul lanțului de aprovizionare) din Legea nr. 278/2007.

 

Proiectul regulamentului tehnic pentru instituirea și operarea sistemului de trasabilitate a produselor din tutun poate fi consultat aici.