Сonceptul prețurilor de transfer urmează a fi pus în aplicare la 1 ianuarie 2024, având în vedere că, prin Legea nr.356/2022 cu privire la modificarea unor acte normative (politica fiscală și vamală pentru anul 2023), Codul fiscal a fost completat cu Capitolul 112 – Reguli speciale la determinarea prețurilor de transfer conform principiului lungimii brațului.
Pentru ca mediul de business să fie pregătit să aplice acest mecanism, pe platforma Grupului de lucru nr. 2 „Implementarea conceptului prețurilor de transfer”, instituit în cadrul Ministerului Finanțelor, au fost discutate aspecte privind conceptul prețurilor de transfer, dar și înaintate propuneri din partea businessului pentru a eficientiza implementarea conceptului, inclusiv ținând cont de experiența internațională, comunică Ministerul Finanțelor.
Principiul prețurilor de transfer prevede că, contribuabilul care încheie tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală pe parcursul unei perioade fiscale, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, fără TVA, egală sau mai mare de 20 mil. lei, este obligat să întocmească și să prezinte informația privind prețurile de transfer, iar dacă valoarea tranzacțiilor este egală sau mai mare de 50 mil. lei, pe lângă informația respectivă, este obligat să prezinte și dosarul privind prețurile de transfer.
Potrivit secretarei de stat a ministerului Finanțelor Olga Golban, aplicarea prețurilor de transfer este un subiect actual și de interes atât pentru minister, cât și pentru business, iar în cadrul ședințelor Grupului de lucru va fi examinată viziunea părților privind implementarea conceptului, pentru a obține o înțelegere generală și pentru a elimina toate constrângerile, astfel încât să avem reguli clare odată cu data intrării în vigoare a prevederilor privind prețurile de transfer.
Includerea în legislația fiscală a acestui concept este necesară în contextul alinierii legislației naționale la practica UE, în procesul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.