Stimularea nonfinanciară a contribuabililor onești
05.05.2023

Serviciul Fiscal de Stat comunică despre inițierea procesului de elaborare a ordinului cu privire la modificarea Ordinului IFPS nr. 396/2015 despre aprobarea Regulamentului cu privire la stimularea morală (nonfinanciară) a contribuabililor oneşti.

În acest sens, autoritatea fiscală invită toate părțile interesate să prezinte propuneri și sugestii la adresa electronică silvia.popa(at)sfs.md, până la data de 9 mai 2023.

 

Amintim, la momentul de față sub incidența Regulamentului cad persoanele juridice și fizice ce practică activitatea de întreprinzător, sunt înscrişi în Registrul Fiscal de Stat, corespund indicatorilor1 stabiliți și nu întrunesc riscuri de conformare fiscală.

 

Stimularea nonfinanciară presupune oferirea  certificatelor de credibilitate şi a diplomelor de merit celor mai oneşti contribuabili, precum şi a celor mai profesionişti contabili ai contribuabililor oneşti, care au asigurat un înalt grad de conformare fiscală voluntară, prin calcularea corectă, raportarea şi vărsarea deplină şi la timp la Bugetul Public Naţional a obligaţiei fiscale aferente activităţii de întreprinzător, demonstrînd un nivel înalt al transparenţei evidenţei contabile a activităţii desfăşurate.

 

Potrivit Regulamentului, acordarea certificatelor de credibilitate asigură și un avantaj fiscal, deţinătorii acestora fiind scutiţi, în următorii 2 ani de la înmânare, cu posibilitatea prelungirii acestora cu încă doi ani, de controale fiscale prin metoda verificării totale şi tematice, iniţiate de organele fiscale, cu condiţia că, contribuabilul nu îşi schimbă comportamentul fiscal.

 

1 Pct.9 din Regulament. Dreptul de a fi menţionat cu certificat de credibilitate se atribuie contribuabilului care pe parcursul activităţii desfăşurate, cumulativ, întruneşte următorii indicatori:

1) în urma controalelor efectuate în ultimul an de gestiune nu au fost depistate încălcări sau sumele calculate conform deciziilor emise nu depăşesc pragul de semnificaţie;

2) nu a admis restanţă la BPN la situaţia din ultima zi a ultimului an de gestiune;

3) în ultimul an de gestiune nu i s-au aplicat măsuri de executare silită a obligaţiilor fiscale;

4) pe parcursul activităţii desfăşurate în ultimii 3 ani consecutivi:

a) a obţinut venit impozabil în fiecare an;

b) suma obligaţiilor fiscale anuale calculate pe parcursul perioadelor examinate constituie cel puţin 10% din suma totală a venitului declarat (rîndul 0101 din declaraţia cu privire la impozitul pe venit (Forma VEN12/UNIF14), rîndul 1 din darea de seamă privind impozitul pe venitul din activitatea operaţională (Forma IVAO));

c) salariul mediu al angajaţilor depăşeşte salariul mediu lunar pe economie;

d) nu a admis cazuri de neprezentare sau prezentare tardivă a dărilor de seamă fiscale, rapoartelor privind calcularea primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a declaraţiilor privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii.